
Vrijmetselaars Podcast - podcast over de vrijmetselarij
In deze podcast verken ik de wereld van de vrijmetselarij. Mijn gasten vertellen over hun persoonlijke ervaringen met de vrijmetselarij en hoe zij tot de beslissing zijn gekomen om lid te worden. Tevens probeer ik inzichtelijk te maken hoe het maçonnieke landschap er in Nederland momenteel uit ziet.
Door middel van deze gesprekken hoop ik een veelzijdig en genuanceerd beeld te geven van de vrijmetselarij en haar betekenis in de huidige samenleving.
Of je nu zelf lid bent van de vrijmetselarij, geïnteresseerd bent in het onderwerp of gewoon meer wilt weten over deze broederschap, de Vrijmetselaars Podcast biedt een kijkje achter de schermen van de vrijmetselarij in Nederland. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online.
Vrijmetselaars Podcast - podcast over de vrijmetselarij
40 - Donato over mystieke kennis
De alchemie van eeuwenoude wijsheid en moderne vrijmetselarij komt tot leven in dit gesprek met Donato, initiatiefnemer van de De Mystieke School. Na 24 jaar vrijmetselaar te zijn geweest, deelt hij zijn kennis over de filosofische fundamenten waarop de rituelen en symboliek van de vrijmetselarij gebouwd zijn.
Donato neemt ons mee op een leerzame reis door de wortels van westerse esoterische traditie, waarbij hij mooie verbindingen legt tussen Stoïcisme, Platonisme en Hermetisme als de pijlers die de vrijmetselarij dragen. Het Stoïcisme - met zijn focus op innerlijk evenwicht en zelfverbetering - herkennen we in de bouwsymboliek, terwijl het Platonisme met zijn goddelijke archetypen de lichtsymboliek inspireert. De hermetische wijsheid, teruggaand tot het oude Egypte en Hermes Trismegistus, vormt de verbindende schakel die deze tradities bekroont.
Wat dit gesprek bijzonder waardevol maakt, is Donato's vermogen om abstracte filosofische concepten toegankelijk te maken. Hij legt uit hoe symbolen als "de punt in de cirkel" rechtstreeks voortkomen uit hermetische definities van het goddelijke, en hoe het gradensysteem binnen de vrijmetselarij bewust is ontworpen om ingewijden stapsgewijs naar diepere kennis te leiden. Deze gelaagdheid geeft vrijmetselaarssymboliek een rijkdom die vaak over het hoofd wordt gezien wanneer de esoterische wortels vergeten worden.
In een tijd waarin spiritualiteit vaak vercommercialiseerd wordt, pleit Donato voor een terugkeer naar authentieke bronnen. Zijn Mystieke School biedt een veilige haven voor zoekers die behoefte hebben aan betrouwbare informatie over deze eeuwenoude wijsheidstradities, zonder de verplichting van lidmaatschap bij een formele organisatie.
Of je nu vrijmetselaar bent of gewoon gefascineerd door mystieke tradities, deze aflevering biedt verrassende inzichten in hoe oude wijsheid nog steeds relevant is voor onze persoonlijke ontwikkeling. Luister, ontdek, en laat je inspireren om je eigen spirituele zoektocht te verdiepen.
🙋♂️ Ik vind het leuk als je contact met me opneemt. Dat kan via:
📧 E-mail - vrijmetselaarspodcast@gmail.com
📸 Instagram - VrijmetselaarsPodcast
👍 Facebook - VrijmetselaarsPodcast
📰 Substack - VrijmetselaarsPodcast
🧑💻 Website - https://vrijmetselaarspodcast.buzzsprout.com
🫙Luister je graag naar de Vrijmetselaars Podcast en wil je een fooi geven? Dat kan! Ga naar Fooienpod en doneer vrijblijvend éénmalig of maandelijks een zelf te bepalen bedrag. Alvast bedankt!
De Stoïcijnse bouwsymboliek en de Platonische lichtsymboliek, ja dat zie je prachtig terug, en ik denk ook, dat de Vrijmetselaars een prachtige symbiose is van die twee filosofieën In een gradensysteem. ja, dat is een pareltje.
Sander:Welkom bij de veertigste aflevering van de Vrijmetselaarspodcast. Mijn naam is Sander, en in deze podcast interview ik elke aflevering een vrijmetselaar of een persoon gelinkt aan de vrijmetselarij, om samen met jou, de luisteraar, antwoorden te vinden op vragen over de vrijmetselarij. Op deze manier hoop ik, een helder beeld te scheppen, wat de vrijmetselarij nu werkelijk is en wat het niet is. Deze aflevering heb ik Donato te gast. Donato is beheerder van de website De Mystieke School en gaat ons in deze aflevering misschien wel wegwijs maken in de mystiek, hermetiek en andere vormen van levenskunst. Vormen van levenskunst. Beste luisteraars, leuk, dat jullie weer luisteren naar de Vrijmetselaars podcast, en welkom bij de rubriek ingekomen stukken. Ik heb twee berichten. Eerste berichtje is via Facebook binnengekomen.
Sander:Dankjewel, ivan uit België. Hij zegt mooie podcast. Ik heb er pas een paar beluisterd, net die van Franke en Anton beluisterd, en het is boeiend. Ik ben zelf 37 jaar radiopresentator geweest en vind het heel goed werk. Nou, ivan, ontzettend bedankt, fijn, om te horen, dat je het zowel inhoudelijk als kwalitatief goed vindt. Waarschijnlijk heb jij een mooiere radiostem dan ik, maar iemand moet het werk doen. In het geval van de Vrij Metselaars podcast, dan doe ik het. Maar Mijn volgende berichtje is ook van iemand uit België, arno.
Sander:Dankjewel, arno voor je berichtje. Leuk, dat je een bericht stuurt. Hij heeft een best wel lange mail gestuurd. Ik zal hem een beetje samenvatten. Hij is eigenlijk sinds 2023 luistert hij naar deze podcast. Hij merkte, dat hij steeds nieuwsgierig begon te worden naar de vrijmetselarij En hoe deze hem zou kunnen helpen in zijn zoektocht naar zoals hij het zelf mooi omschrijft zijn individuele pad in het leven, en hij wil graag met mensen in dialoog gaan over allerhande thema's, maar in zijn privé en werk wereld lukt hem dat niet helemaal, zoals je dat graag zou zien.
Sander:Dus hij vroeg aan mij van zijn er bepaalde boeken, die ik zou kunnen lezen, om een goed beeld te krijgen, hoe de vrijmetselarij is en hoe het er in een loge aan toe gaat, en naar deze podcast luisteren, dan kom je al een vrijmetselarij is en hoe het er in een loge aan toe gaat. Na deze podcast luisteren, dan kom je al een eind, maar dan kom je ook nog steeds niet, waar je echt zou moeten zijn. Dus ik heb ook gezegd nou, wat je zou kunnen doen, is of naar het vrijmetselarijmuseum gaan of gewoon een loge bij jou uit de buurt contacteren. Waar hij woont, zijn er behoorlijk wat dus dat zou kunnen. En dat is wel leuk, want hij schrijft dan een berichtje terug, en daarin zegt hij ik heb na uw bericht mijn stoute schoenen aangetrokken en ben naar het museum voor de vreemdselerij gegaan in Brussel. Daar heb ik gevraagd, of het mogelijk was, om een vreemdselaar te spreken, waarna de vriendelijke heer me iemand in de zaal aanwe En me tot bij hem bracht. En deze man in Brussel In het Vrijmetselarijmuseum Bleek toevallig in dezelfde woonplaats Als waar Arno woont, in een loge te zitten En kon dus meteen het een en ander vertellen Over de vrijmetselarij in zijn woonplaats.
Sander:Dus dat is natuurlijk heel erg leuk, dat het een weer leidt tot het ander. Dus ondertussen is het eerste gesprek al geweest. Nou ja, dat is dus leuk, om te zien, hoe dat gaat. Je hoeft maar een eerste stap te zetten, en dan volgt de rest vanzelf. En de eerste stap kan inderdaad contact opnemen zijn met iemand van een loge of in het geval van Arno, dat je gewoon in het Vrijmetsel Rijnmuseum binnenwandelt en de vraag stelt, die je hebt, en er zijn altijd mensen, die je weer verder kunnen helpen. Dus dat vond ik een ontzettend leuk bericht, arno, nogmaals dank je wel daarvoor. En dan hebben we natuurlijk nog de nieuwe locaties, waar mensen hebben geluisterd naar de Vremetslers podcast, en we beginnen meteen met een voor mij tongbreker.
Sander:Eerste nieuwe locatie is Chasse-Nouille du Poitou in het district Vienne, en dat is, zoals jullie wel zullen begrijpen, in Frankrijk, en dat kan in het plaatsje zelf zijn, maar ik zag, dat er ook een dikke snelweg langs loopt. Dus het kan ook zijn, dat iemand vanuit de auto op reis naar de vakantiebestemming heeft gedacht, ik ga eens even een podcast downloaden, en dat hij daar in de buurt een paal heeft opgepikt, die mijn podcast host dan weer ziet als download. Tweede locatie is Sint-Odilienberg in het prachtige Limburg. Derde locatie is Culemborg, gelderland, en de vierde locatie, waar iemand voor het eerst geluisterd heeft naar de Vrijmetselaars podcast, is Elburg, ook in Gelderland.
Sander:Nou, nieuwe luisteraars, bedankt voor het luisteren naar de Vrijmetselaars podcast. En wil je ook in contact komen met de Vrijmetselaars podcast? dat vind ik super leuk. Stuur me een berichtje op vrijmetselelaarspodcastgmailcom. En zoals ik misschien al in het vorige keer gezegd heb, ik heb nu ook een sub-stack. Dus als je naar sub-stack gaat en je zoekt naar vrijmetselaarspodcast, dan kan je ook artikeltjes lezen over de afleveringen, en dan gaan we nu door met een best wel interessante aflevering, waarin ik weer heel veel geleerd heb. Veel plezier met het luisteren naar Donato over mystieke kennis. We zitten nu bij Donato thuis aan de keukentafel. De deur staat open, dus misschien hoor je op de achtergrond nog wel een vogeltje fluiten. Je woont heel mooi landelijk hier uit de NATO. Welkom bij de Vrijmetselaars podcast.
Donato:Dank.
Sander:je Dank ook voor de uitnodiging, om hier aan deel te nemen. Ja nou, heel leuk, dat je ja zei, want de kennis, die jij hebt, is eentje, die nog niet eerder in de podcast voorbij is gekomen. Dus dat vind ik het heel erg interessant en hopelijk voor heel veel luisteraars ook. Maar voordat we daaraan beginnen hoe ben jij ooit in aanraking gekomen met de vrijmetselarij?
Donato:Ja, dat is natuurlijk, een lange antwoord op te geven of een kort antwoord.
Sander:Allebei mag.
Donato:Ja, ik zal toch kort proberen te houden. Ik denk ook niet heel veel anders dan andere mensen bij de vreemdselerij zijn gekomen, in mijn jeugd geïnteresseerd in spiritualiteit, geschiedenis, alternatieve geschiedenis, al dat soort dingen, heel veel boeken erover gelezen, en in bijna alle boeken kwam ik eigenlijk de vreemdselerij tegen Met een vernoemd als zijnde, dan weleders van de westerse esoterische traditie, een belangrijke speler bij de verlichting, de Franse revolutie, dus een beetje politieke vlak, natuurlijk altijd het spectaculaire en romantische Illuminati dan, die genoemd wordt. Dus ik word wel heel intrigerend, en ook, dat het nog steeds bestaat na meer dan 300 jaar, en dat er nog steeds bestaat na meer dan 300 jaar, en dat er nog steeds veel geheimzinnigheid omtrent was. Dus ik vond het wel heel interessant. Maar ik denk, ja, ik was nog jong, het is voor meer een chique herensociëteit. Hoe jong was je toen ongeveer?
Donato:Nou, toen ik in die onderwerpen begon, geïnteresseerd te raken, ik denk zo rond 14, 15 ongeveer, en op een gegeven ogenblik tijdens mijn studietijd, toen kwam ik in aanraking met een vrijmetselaar In de trein toevallig, en die zei van nou, als je het leuk vindt, dan moet je maar een keer naar een aanvoerbank stellen, om te komen, en hier is het telefoonnummer. En nou, ja, als je interesse hebt, bel je maar naar het telefoonnummer.
Sander:Maar even, dat vind ik wel heel interessant. Hoe kom je in de trein een vrijmetsla tegen? Ja nou, daar is het nou een beetje voor.
Donato:Ik was eigenlijk volgens mij de sleutel van hierom aan het lezen dat boek. Wat ook een heel erg geromantiseerd beeld is van de vrijmetselarij En waar ook niet heel veel van klopt. Maar ik vond het wel interessant, en hij zag aan de omslag de omslag van de sleutel van Hiram, dan zie je ook een winkelhaak, en hij staat tegenover mij in een rustige coupé. Dus ja, zo'n raak gesprekken doe ik in de.
Sander:Hij zegt simbola.
Donato:Hij denkt, dat ken ik en hij kreeg wij dus een telefoonnummer. En ja, niet wetend, maar het was dus het telefoonnummer van het Loisgebouw in Amsterdam, en ik weet niet, waar ik het gelezen had, maar ik dacht dus, dat alle vrijmetselaren wereldwijd op donderdagavond bij elkaar kwamen. Oh, fantast, ja, ja, wereldwijd.
Donato:Ja ja ja, Soms ga ik ergens foutief in een boek hebben gestaan. Maar dan lees je dat, en dan denk je ja, zal wel zo zijn. Dus ik heb altijd niks met het telefoonnummer gedaan. Maar na een paar jaar denk ik nou, weet je wat, ik ga toch bellen. En dat was in de zomer. Dus ik denk, nouet, het loge zijn in recessie, Dus niemand is er hier, Doei.
Sander:Kijk, een warm welkom.
Donato:Ja, oh, maar ja, je bent 29. Je gelooft nog een soort romantisch idee van geheime genoot. Dus ik dacht, dat zal vast een test zijn natuurlijk.
Sander:Oh ja, oh wauw.
Donato:Dus ik na de zomer nog een keer gebeld Weer op donderdagavond, natuurlijk Niet beter wetend. Nou, dan kreeg de secretaris een lijn van een Amsterdamse loge, en toevallig inderdaad was er binnen een paar weken een afgelangstellende. Dus, ik ernaartoe, en de rest is history, zeggen ze dan.
Sander:Oh, wat grappig. Ja, en kwamen ze toev Toevallig ook op een donderdag bij? elkaar?
Donato:Dat is inderdaad waar in het loge kwam. In Amsterdam zaten iets van negen loges volgens mij, dus elke weekavond doordeweeksavond twee loges. Dus op donderdagavond kwamen ook twee loges bij elkaar. En degene, waar ik toen naar de afvalbordstelden ben geweest, daar heb ik me ook aangenomen.
Sander:Dus eigenlijk werd jouw idee bevestigd, dat Vrijmetslaar wereldwijd op donderdag, ja precies. Nou, dat zie je wel, het is op donderdag, want ik heb ook een loge op donderdag, dus daar kon je pas later achter.
Donato:Ja, maar elke maandag zijn er twee loges Hier. Een dinsdag twee loges, dus niet alleen op donderdag.
Sander:Nee, niet, oh, oké, leuk Oh wat goed, en ik heb begrepen, dat je geen lid meer bent van de orde. Heb je die lang?
Donato:geleden gedekt. Het is volgens mij nu drie jaar geleden, dat ik de orde gedekt heb. Dat was in tijden van corona. Ik kwam niet door corona trouwens, maar ik was toen ik denk, volgens mij was ik wel iets van 24 jaar lid, en op een gegeven ogenblik dan wordt het wat routine allemaal. Ik had hogere zijgraden gedaan En ja ook in het bestuur gezeten in een paar jaar. Ik ben helemaal geen verenigingspersoon. Ik hou helemaal niet van clubjes, trouwens Ook helemaal niet van verenigingen. Dus ook heel bijzonder, dat je dan zo lang bij de Vrijmeesterij zit.
Sander:Dat is wel knap ja.
Donato:Klinkt misschien wat arrogant, maar ik was op zich redelijk uitgeleerd in de loge zelf ook na zoveel jaar. En weet je, op een gegeven moment is het cyclies, en op een gegeven moment zit je ook natuurlijk in de kolommen, en dan weet je na een bouwstuk al, welke broeder wanneer welke vraag gaat stellen. Dan is het dus een goed moment, om dan te denken, van hé, misschien moet ik eventjes een nieuwe horizon opzoeken, nieuwe indrukken binnenkrijgen, maar ergens anders verder gaan ontwikkelen. En ja, dan moet je het ook drastisch doen, en dat heb ik nog gedaan.
Donato:Zo geschieden En dat heb ik nog gedaan, zo geschieden Ja, en dat vonden de broeders van mijn loodje helemaal niet leuk. Ze hadden wel begrip voor me, maar ze vonden het niet leuk. Nee, en wat je dan krijgt, en dat is heel erg bijzonder eigenlijk.
Sander:Als je als een broeder overlijdt, heb je een rouw loodje. Ja, dan wordt hij herdacht tijdens een speciale ceremonie.
Donato:Ja, en dat is prachtig, heel mooi is dat Ook voor nabestaanden. Maar je hebt dus geen rituaal voor een broeder. Die zal ik maar zeggen, tijdelijk of misschien voor een langere tijd. dus niet uit duisternis, niet uit negativiteit de orde dekt, heb je geen afscheidsrituaal voor de loge, om afscheid te nemen van die broeder, eigen Rituaal voor de loge, om afscheid te nemen van die broeder. Eigenlijk is het heel raar. Binnen de vredigingsstructuur is het heel logisch Je zet je lidmaatschap op, maar binnen de allegorische werkwijze Van de werkplaats en de tempel en zo En de werklui, die daar rondlopen, is, het eigenlijk wel jammer.
Donato:Dat er niet iets is, ook als een broeder voor bijvoorbeeld voor een paar jaar naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld, dat je dan niet een moment hebt in een rituaal, in de werkplaats of de tempel, om dan afscheid te nemen van die broeder, maar uit positiviteit dus. Maar in ieder geval. Dat is dus de reden, dat ik de oorlijk gedekt heb, en dat is fijn, want dan komt er plots je agenda vrij. Ja, dat wil ik geloven, al die donderdagavond heb je ineens vrij.
Donato:Precies, en je gaat op zoek naar andere groepen, naar andere mensen en andere inspiratiebronnen, daar, waar je gestopt was, om daar verder mee te gaan, Want je was.
Sander:Daarvoor was je de mystieke school al begonnen.
Donato:Ja, ja, ik ben volgens mij in 2013, als ik goed heb, de mystieke school al begonnen. Ja, ik ben volgens mij in 2013, als ik goed heb, de mystieke school begonnen. Het was toen als blog zoeken naar licht voor hele oude broeders, die dat misschien ook nog kennen. En ik ben het begonnen, omdat ik merkte, dat in mijn leerlingen en gezelletijd er weinig instructie was, eigenlijk geen instructie, en er was weinig instructie was Eigenlijk geen instructie, en er was weinig overdracht van kennis, inhoudelijke kennis, de kennis over de symbolen en de allegorieën en de geschiedenis en dergelijke. En daar had ik heel veel behoefte aan, want mijn motivatie, om ook aan te kloppen aan de poort van de tempel, was ook, om daarmee bezig te gaan. Die zelfverdieping, zelfontwikkeling, vermesserij als hoedig Van de westerse esoterische traditie, evenoude wijsheid, mystiek, al dat soort dingen. En die behoefte werd niet bevredigd In mijn loge En ook als ik in andere loges was Dan ook niet echt, en ik hoorde ook van andere broeders en zusters dat, die daar ook tegenaan liepen.
Donato:Dus nou ja, met een maçonnieke opdracht op u komt het aan ben ik toen zelf allerlei bronnen gaan ontzoeken En ook van welke bronnen zijn betrouwbaar en welke niet. Er is zoveel onzin. En ik dacht ook van ja, weet je ook een beginnende leerling, want toen was ik ook wel een paar jaar meester, en dan zag ik ook, dat heel veel mensen, die er net bij kwamen, kandidaten, als ze gingen, zoeken op internet naar informatie over de vrijmetslaar inhoudelijk informatie over de vrijmetslaar, want dan zijn ze al lid, maar dan inhoudelijk dan nog steeds is het. 99% van wat je tegenkomt op internet is totale kolder en onzin.
Sander:Ja, dus jij dacht, als ik die zoektocht heb, dan zijn er anderen, die die ook hebben, precies.
Donato:Dus ik ben alles gaan verzamelen, en ik ben alles online gaan gooien, wat allemaal wat betrouwbaar is. Ik als vrijmetslaar Natuurlijk wist wel ongeveer, wat wel en niet klopte, en dat gaan delen met de broers en zussen, die daar ook geïnteresseerd in zijn. Maar allemaal dus gericht op het esoter, het rituele, het mystieke, omdat ik daar onszelf eigenlijk de grootste leegte vond Qua kennisoverdracht, en dat kreeg heel veel positieve reacties Tot op vandaag eigenlijk, en dan is het, denk ik, tenminste, als ik nu zo denk.
Sander:Je gooit al wat termen er doorheen. Ik zou het fijn vinden, als je die misschien zou kunnen verklaren, want we hebben het over mystiek en esoterie.
Donato:En mystiek. Om het een beetje een makkelijke definiëren te geven, is de zoektocht en ook de praktijk, de oefening, om contact te maken met het hogere.
Donato:En dat is één op één. Religie is meer natuurlijk. De groep Religie is georganiseerd, is orthodox, zit ook vast in een vorm. En mystiek is veel organischer, persoonlijker En om dat contact één op één te vinden, vanuit het mystiek en mystici vroeger veel vaak onorthodox waren En ook daardoor vervolgd zijn door de orthodoxe gelovigen. Maar dat is meer één op één, en het is een persoonlijk contact vinden met het hogere. Eigenlijk is het de grote levensvraag waar kom ik vandaan? Waarvoor ben ik hier? Wie heeft mij gecreëerd? Wat is mijn opdracht? zal ik maar zeggen, wanneer doe ik het goed, wanneer doe ik het niet goed?
Sander:Ja, dus echt dat individuele pad, wat ook heel erg past bij de vreemdscherij. En is esoterie hetzelfde, of is dat iets anders?
Donato:Esoterisch betekent eigenlijk verborgen, exoterisch is openbaar en exoterisch is gesloten. Dus exoterische kennis is kennis, wat eigenlijk niet is goedgekeurd om publiekelijk gedeeld te worden.
Sander:Dat klinkt wel heel spannend.
Donato:Het kan of zijn dus, dat de krachten in de samenleving die kennis niet fijn vinden, dat die kennis niet fijn vinden, dat die kennis er is. Het kan ook kennis zijn, die ook alleen maar uit je persoon kan komen, vandaar, dat het ook esoterisch is. En het kan ook een kennis zijn, die dus besloten gehouden wordt door een groep. Oh oké, en bij de vreemdselerij kom je ze alle drie tegen, want, en natuurlijk, de katholieke kerken vonden natuurlijk niks van wat er in de loges gebeurde Al dat in de vrijmetselarij.
Donato:het ook draait om je persoonlijke zoektocht naar het licht En de kennis. binnen de vrijmetselarij is ook door de allegorie en de geheimhouding en alles en de balotage, om erbij te komen. Dus de vrijmetselarij heeft alle drie de vormen van esoterische kennis.
Sander:Ja, en toch zou ik dan willen zeggen, dat is niet uitsluitend aan de vrijmetselarij, het is, denk ik, binnen de vrijmetselarij vallen die drie samen waarschijnlijk, maar je kan dit ook beoefenen.
Donato:Ik weet niet, of dat het juiste woord is zonder de vrijmetselarij. Ja, de vrijmetselarij als mystieke inwijdingsgenootschap is niet uniek. Dat is in soms meer dan 2000 jaar geschiedenis, misschien al langer zijn er natuurlijk meerdere orsaties geweest, die dit doen, van de mitras en de eleusische mysterieën, en de frameserij is maar een vorm, die soms in de 18e eeuw zijn definitieve of redelijk definitieve vorm kreeg. Maar het is niet uniek, nee, het is alleen wel de, zoals de definitie luidt. Dat Vermeesterij is een bijzonder systeem van moraliteit, verhult in allegorie en besloten in symbolen en rituelen, en dus, het is wel een bijzondere vorm, om die esoterische kennis te behouden en door te geven. Die vorm, om die esoterische kennis te behouden en door te geven, die vorm is prachtig en heel mooi en geniaal van opzet.
Sander:Ik maak even de link naar religie. Daar heb je een bijbel en een boek. En hoe zit het dan met esoterie? Zijn daar wijsheren, zijn daar of vrouwen of boeken? Want je zegt, ik probeer, de echte waarheid te onderscheiden van alles, wat maar kwaksalvrij is, bij wijze van waar vind je dat dan? Of zijn er profeten? Ik weet hier niks van. Dus, ik sta maar een hele hoop vragen, en dan hoop ik, dat je daar een soort antwoord uit kan destilleren.
Donato:Ja, ja, ja, ja, ja, veel mystici zien de grote profeten ook als de oorsprong of de inspiratoren van de esoterische stroming. Binnen een religie, zoals binnen de islam, heb je natuurlijk de soefies, binnen de joodse religie heb je dan de kabbalisten. Sowieso, elke religie heeft ook wel een mystieke stroming, en daar, waar dan de orthodoxe religie gaat, om publieke ritualen en publieke moraal en een hierarchische machtsstructuur, zie je dat in de mystieke stroming? Het gaat op het individu, maar vaak wel dan, geholpen door een leermeester of een onderwijzer of een spirituele vriend, zoals het tegenwoordig ook al genoemd wordt, wel iemand, die het pad al gegaan is of in ieder geval net iets verder op het pad is. Dan, dat je zelf bent, ja, want als je het religie is natuurlijk heel fijn en heel makkelijk, want je gaat naar de kerk, en dan wordt er iets voor je gedaan, en je hebt vaste feestdagen en de hele maatschapp, dus dat is allemaal heel fijn.
Donato:Maar ga je natuurlijk de hysterische kant op Of de mystieke kant, en het gaat dus meer één op één, dan is elk pad ook uniek. Zo zeg ik ook wel eens een keer Er zijn zoveel paden na het hoger, als dat de mensen zijn, ja, en dat pad moet je zelf ontdekken. Maar er zitten ook heel veel gevaren op het pad. Je begint natuurlijk al, dat je vol zit met je eigen ego. Dat moet je al overwinnen. Dat is natuurlijk moeilijk, als je dat zelf moet doen. Dit vind je allemaal ook terug in de vrijmetselrij trouwens.
Donato:Ik hoorde parallellen, maar vertel Maar het is wel fijn, als je een leermeester hebt of een spirituele vriend, die het al gedaan heeft Of net iets verder is, om je te begeleiden en advies te geven, en als dat er niet is, dan gelukkig hebben we godzijdank tegenwoordig heel veel goede boeken, waarin je ook wel goed op weg geholpen wordt, om aan de slag te gaan.
Sander:Ja niet als een bijbel van.
Donato:Dit is de manier maar als een soort leidraad van kijk hier eens naar, of kijk daar eens naar, ja, en begin hiermee of dit is stap 1, dit is stap 2, dit is stap 3.
Sander:Wat zijn stromingen, waarvan je zegt van nou, daar hou ik me heel erg mee bezig, of niet juist persoonlijk, maar als mystieke?
Donato:school zijnde, als jong maçonnetje dus, toen ik de Vermens Rij ging bestuderen, en wat er nou precies daar gebeurde, in de werkplaats, met de prachtige teksten, die uitgesproken werden, toen kwam ik al snel op het pad van het Stoïcisme en het Platonisme waarvan ik denk, dat het twee hele belangrijke pijlers zijn, waarop dus in ieder geval de allegorie en de symboliek van de hermetselrij rust.
Donato:En bij de bestudering van het Stoïcisme en het Platonisme kwam ik continu Hermes tegen. Hermes Trismegistus was de grote leermeester van esoterische kennis. Dus toen ben ik het Hermetisme gaan bestuderen, en toen viel alles samen. Toen vond ik me, liefde eigenlijk wel.
Sander:Ik weet niet, of dit te doen is, maar kan je in het kort vertellen, wat Platoïsme, stoïsme en Hermetisme is? Ja, ik weet het. Terwijl ik die vraag toon, denk ik, dat kan eigenlijk helemaal niet. Maar misschien heb je even een definitie, dat mensen een beetje een idee hebben van goh, wat bedoelt hij daarmee?
Donato:Ja, hij heeft altijd nog moderne vormen van Stoïsme en Platonisme, wat niet altijd weer ruimt met, hoe het in de oudheid werd beoefend, ja, met beoefend. Ik had toch mensen, die denken, klinkt interessant, naar Wikipedia willen verwijzen, want dat wordt beter uitgelegd dan hier. Maar om het eventjes, stoïcisme is natuurlijk een filosofie, een gerichte filosofie Met als doel, dat de beoefenaar Eudaimonia krijgt, En dat is een soort stabiel gevoel van geluk. Oké, dat betekent ook niet een geluksgevoel van ik eet chocola, of ik heb net seks gehad, of ik heb een mooie zonsondergang gezien. Wel, een mooie zonsondergang komt wel in de buurt van Of alle drie tegelijk, of alle drie tegelijk precies Als chocolade eet het ja, maar een soort stabiel gevoel van harmonieus geluk in je leven, waardoor je dus in staat bent, om alle bewegingen van het leven ook stabiel op te vangen.
Donato:Ja, ja, vergelijkbaar wordt wel eens gebruikt van een meeuw op zee. Die blijft altijd stabiel, of de golf naar omhoog of naar beneden, hij dobbelt gewoon op het oppervlakte in perfecte evenwicht met zijn omgeving. Dus dat is dan het doel van stoïcisme En ook allemaal praktische oefeningen, om dat voor elkaar te krijgen. Heel erg vanuit de reden ook, dat je leert zien, wat het nou precies is, je gevoelens onder controle krijgen, dat je gevoels niet continu met je aan de haal gaan, want die verstoren natuurlijk weer je evenwicht Moreel een goed leven leiden.
Donato:Dat noemen ze dan ook een leven volgens de natuur, niet als een wolf of wat dan ook, maar juist de natuur is goed. De bron van al het leven is goed. Het goddelijke licht is goed. Hoe natuurlijker je leeft, hoe meer je je betert als mens, hoe meer je ook dat harmonieuze geluksgevoel kan behouden. Dat is een beetje stoïcisme. Ook werken aan jezelf, bijvoorbeeld de metafoor, dat je een bouwwerk bent en dat je soms aan je scherpe kantjes aan het hakken bent, zodat er een prachtig beeld onder vandaan komt. Puur stoïcisme. Ah, top. Dus de hele bouwsymboliek van de vrijmetselrij is eigenlijk stoïcijnse filosofie. Platonisme is ook een filosofie, maar is wat spiritueel? Het gaat over dat. De goddelijke creatie, die gaat via sferen. Je hebt ook archetypen.
Sander:Hoe we het laten.
Donato:Dat heb ik wel van je gehoord, dus alles is hier In het ondermaans, in het aardse. Het is eigenlijk een imperfecte afspiegeling Van een perfect archetype, en dus dan De goddelijke bron, noes is dan de geest, en logos is dan de ordening, die bedenkt iets, en dan, door de noodzakelijkheid en het lot en dergelijke, filtert het door sferen van realiteit in tot het hier en nu. Maar wat we dus hier en nu zien, is imperfect en is maar een afspiegeling van de echte goddelijke creatie impuls, idee, en dat zie je bijvoorbeeld heel erg sterk terug in de lichtssymboliek van de vrijmetselrij En die twee symbolieken dus de stoïcijns bouwsymboliek en de platonische lichtssymboliek.
Donato:Dat zie je prachtig terug, en ik denk ook, dat de vrijmetselrij een prachtige symbiose is van die twee filosofieën In een gradensysteem. Ja, dat is een pareltje, en dat het natuurlijk tot het betracht van vandaag er nog steeds is. Daar waren natuurlijk stoïcisme. De stoïcijnse school is verloren gegaan, de platonische academie is verloren gegaan, en zo, hoe bedoel je, is verloren gegaan.
Donato:Nou ja, toen natuurlijk de christenen er aan kwamen, maar natuurlijk heidense tijdens filosofieën. dus ik wilde het christendom heeft wel stoïcisme in zich opgenomen, en ook het platonisme heeft het christendom wel in zich opgenomen, maar vervolgens hebben ze dat helemaal een christelijk sausje gegeven, zoals een cherry picking en dan een beetje zo, het naar eigen hand te buigen.
Donato:Precies, het was eigenlijk vrijmetselerij, dus toen het ontstond, sowieso echtchte Griekse stoïcisme, als het Griekse platonisme weer opnieuw tot leven heeft gebracht, en dan wel natuurlijk het veilige sausje van bijbelse allegorie, zoals natuurlijk de tijd nog steeds was. Dus het is, voor mystici en esoterici is de vrijmester ook een prachtige bron van wijsheid en inderdaad een hoeder, de hoeder misschien wel Zeker in het westen, van de beste seesterische traditie.
Sander:Ik vind het heel leuk om te horen, waar die bouw en die lichtsymboliek dan vandaan komt Of oorspronkelijk vandaan komt Of hoe dat dan Ja niet uit de lucht kwam vallen. Of dat drie mensen in een loodje in Londen dachten van nou, weet je?
Donato:dat lijkt me ook wel leuk.
Sander:Een beetje bouw en licht, dat is leuk. Hebben we nog iets anders, of doen we het met die twee Bouwmeester?
Donato:Desailals. Nou, jij zegt, het klinkt te zellig, schrijf het eens op. Nee, bouwmeester Desailals komt uit stoïcisme.
Sander:O wat goed.
Donato:Ja, de logos komt uit de Griekse filosofie is gaan noemen is, omdat ze natuurlijk dat in zich opnamen, die Christen filosofie.
Sander:Ja, dus, jij zei eigenlijk van dat stoïsme en platuisme, wat we net genoemd hebben. Dat was al een mooie samenvoeging, maar dat werd bekroond door het hermetisme.
Donato:Ja, het hermetisme komt dan weer uit oude Egypte. Er zijn nog vast luisteraars, die nu opspringen en zeggen nee, dat is niet zo. de hermetische teksten, zoals we die nu kennen, dus Corpus Hermeticum en de Asclepius en dergelijke, die zijn geschreven tussen 0 en 300 jaar na Christus. Maar de nieuwste inzichten, ook door academische studies, is, dat de corpus hermeticum wel degelijk sporen zijn te vinden van de oud-Egyptische religie, zeker die religie van de god Dot, van wijsheid en kennis en taal, en dat het hematisme waarschijnlijk toch wel een opvolger is van de oud-Egyptische Dot-religie. in ieder geval. En wat je dus ziet, is dat ook de Griekse filosofen, plato en Socrates en Aristoteles, al de grote, die zagen Egypte als de bron van wijsheid. En elke filosoof, griekse filosoof, die zichzelf serieus nam, die ging ook naar Egypte, om te studeren, daar in de tempels, om wijsheid op te doen, en die kwamen dus ook terug met verhalen over Tod of Hermes en de wijsheid daarvan. En je ziet ook, dat elke religie sindsdien zich heeft moeten eiken tegenover de wijsheid van Hermes.
Donato:Toen het christendom opkwam, toen moesten de eerste kerkvaders bewijzen, dat het christendom echt een serieuze, volwassen religie was, door dus zich te verdedigen tegen uitspraken van Hermes Trismegistus. De punt in de cirkel is een uitspraak van Hermes Trismegistus, het boek van de 24 filosofen. dat boek is helaas verloren gegaan, maar dat was wel bekend bij de kerkvaders, dus de Augustines en dergelijke en Origen. En dat boek was dus, dat 24 filosofen werd gevraagd, om een definitie van God te geven. Dus kwamen 24 definities van God eruit, en de eerste definitie in het boek is de definitie van Hermes Teegers en Magistus, en dat is dus dat hele riedeltje van de punt in de cirkel.
Donato:Dat is dus een uitspraak, en dat is een hele belangrijke slogan binnen de vrije maatschappij. Maar dat is een hermetische, dat is echt pure hermetische wijsheid. Al die religies moesten dus eigenlijk zich eiken en laten, de islam ook. De islam moest zich ook verdedigen tegen hermetische kennis. Want Hermestrus Magistus, dat was de grote leermeester van de mensheid, de god van de wijze en de taal en de kennis. Dus die werd gezien als de grootste profeet voor het christendom en voor de islam. Maar zowat het christendom was, islam hebben hem ook opgenomen in hun stamwam van heiligen en profeten, omdat hij dus zo belangrijk was en nog steeds is, natuurlijk.
Sander:Je zegt dat, de christendom en de islam hebben zich moeten verdedigen tegen, tegenover het hermetisme, maar dat is ze dan wel gelukt, denk ik, of zijn er andere.
Donato:Ja, kijk, de als opvolger van de oud-egyptische religie kwamen natuurlijk eerst de dormijnen kwamen er overheen.
Donato:Die hebben natuurlijk alle tempels gesloten, en die hebben alle priesters weggejaagd. Die priesters gingen al zwervend de wereld door, om leerlingen te vinden, maar dat ging dus in kleine organische groepjes. Van een leermeester met leerlingen Toen kwam het christendom, die ging ook andersdenkende vervolgen. Toen kwam de islam. En hermetisme, net zoals elke andere mystieke stroming, had geen hierarchische structuur, had geen machtsstructuur. Kijk, de soef's, de mystici in de islam kunnen overleven tot op de dag van vandaag, hoewel ze het niet makkelijk hebben, want ook zij worden vervolgd en vermoord, als het even kan. Maar die hadden wel de structuur van de islam om zich. Weet je wel? het wordt ook wel een keer de metafoor gebruikt van de walnoot.
Donato:Dus, de schil van de walnoot is, om de pit te beschermen, en de religie, orthodoxe religie, is dus de harde schil van de walnoot. De nood zelf is mystiek, dat is ook, waar de voeding zit. Maar als je de nood heel hard perst, dan komt er een heel klein druppeltje olie uit. Nou, dat is de gnosis en dat is de persoonlijke ervaring, waar je het eigenlijk allemaal om doet. Maar dus, het hermetisme heeft nooit die harde bescherming gehad van de walnoot, dat het dus niet verdedigd werd tegen mensen, die te vuur en te zwaar, te letterlijk erachteraan gingen.
Donato:Het is ook echt een wonder, dat we ten eerste nog de teksten hebben, want weet je wel naar de gemeinden en de christenen en de moslims, dat er nog iets van heidense teksten, die authentiek zijn, terug te vinden zijn? Ja, nu vinden we natuurlijk langzaam wel meer. Je hebt het naar Ghamadi en de Dode Seegol, dus ze worden wel teruggevonden, maar toch in 2000 jaar lang dat iets, wat heel erg bekend was, want nogmaals, de kerkvaders en ook de islam, het is allemaal iets met hermestruus, magistus en met de teksten van hem, maar het is dus nooit gelukt, om het volledig uit te roeien. Het is altijd blijven bestaan in de mystieke stromingen, die altijd hebben geabsorbeerd die hermetische kennis en doorgegeven, en daardoor is het nog steeds beschikbaar voor ons, om te bestuderen, en dus in het hermetisme zit je echt bij de bakermat van bijna al deze stromingen.
Sander:Ja, precies van alle geloven en alle stromingen bij elkaar.
Donato:En daar, waar het christendom mystiek nou ja verkristelijk heeft en heel erg heeft, gekoppeld natuurlijk aan Jezus, aan die ene persoon, en binnen natuurlijk het soefisme en islam. Dat is allemaal binnen de Koran, en in de Korantaal is het Komt, in de islamitestaal opgenomen. Vind je in het hermetisme nog zo'n pure Bijna, laser gefocuste mystiek, zonder de bagage van enige grote religie, die we niet kennen. Het is nog zo puur, daardoor gebleven.
Sander:Maar ik zit te denken, want als er dan zo weinig van over is gebleven, heb je het beeld dan wel compleet? Of kan je het beeld compleet hebben van het hermetisme? Ik moest een beetje, je had het net over dat platuïsme, over die sfeer. Ik kan me dat ook zo voorstellen, dat de sferen zijn dan nu, ik zie dat even als tijd, weet je wel, dan wordt het uiteindelijk, waar we nu zijn. Hoe heb je dat compleet? Of is dat gewoon iets, wat je nooit kan weten?
Donato:Nou, we weten wel, dat het niet compleet is, want er zijn bijvoorbeeld de fragmenten van Stobaeus. Dat is dan John van Stobie, een Griek. Goed heb Die heeft. Voor zijn zoon Heeft hij een boek samengesteld van allemaal uitspraken van wijsheidsleraren. Klinkt als een goed cadeau? Ja precies. En je zegt dit is dus de wijsheid, die we nu hebben, weet je van alle grote denkers, zeg niet, dat het mijn wijsheid is maar het is, wat er gezegd wordt.
Sander:Haal eruit, wat je interessant vindt.
Donato:In hoofdstukken over God, over de ziel, over moraal, over de wereld, en dan nou, dat soort cadeaus moeten we vaker geven aan onze kinderen. Maar hij citeert dus uit hermetische teksten, die dus niet zijn terug te vinden in het Corpus Hermeticum of de Asclepius. Dus, er waren er veel meer. Dat weten we ook wel, dat er veel meer teksten waren En dat er heel veel vloer is gegaan. Maar we zien ook teksten, die teruggevonden worden, zoals bij Nag Hammadi, of dat er dan nieuwe vertalingen worden gevonden, bijvoorbeeld een koptisch vertaling van een tekst, die we alleen in het Latijn kennen, dat dat wel redelijk klopt en overeenkomt. Dus er zijn wel teksten verloren gegaan, maar de teksten, die we hebben, die zijn we redelijk puur doorgegeven eigenlijk.
Sander:Ja, precies. Dus dat is het voorbeeld, wat je net al even aangaf. Het is niet verbogen door andere religies en eigen gemaakt, maar het blijft die pure. Het zijn die pure teksten wel.
Donato:Dus het is niet versneden, nou ja, als je bijvoorbeeld kijkt, het Corpus Semeticum, dat is gevonden in een bibliotheek in Byzantium door de Medici-familie in de Renaissance. Die waren eigenlijk op zoek naar eeuwenoude wijsheid, en die gingen eerst te raden bij Plato, maar ook zij wisten, dat Hermes ook bestond, een nog oudere leraar. Dus de Medici-familie, de schat en schatrijker, die hadden agenten hoe noem je dat Die?
Donato:hadden mensen, die de hele Europa de bibliotheken afstruinden op zoek naar manuscripten met oude kennis, en een van hun zoekers die vond in Byzantium dus het Corpus Hermeticum, dus de verzameling van de meeste teksten in een mapje. Maar dat mapje, die tekst, waren samengesteld door een Byzantijnse christelijke monnik Of een groepje christelijke monniken. Dus daar zal wel iets van censuur op zijn gedaan, want de hele, zullen we zeggen, echte heidense teksten. Hermetisme wordt ook in verband gebracht met astrologie, met magie en dergelijke. Dus die komen in het Copsimeticum niet zo voor.
Donato:Er zal dus wel een soort van christelijke censuur zijn gepleegd, maar bijvoorbeeld in de islamitische wereld, waar dus die censuur er niet was. Daar vind je natuurlijk weer heel veel teksten, waar over, juist over magie en alchemie.
Sander:Wat allemaal? zich baseert op teksten van Hermes Trismegistus Ja dus, als je alles laat, maar zeggen bij elkaar voegt, Dan krijg je best een compleet beeld Van, wat het ooit in zijn Ja moet zijn geweest.
Donato:Ja Cool, en je kan dus nu ook zelf kiezen. Je kan zeggen nou, ik ben geïnteresseerd in alchemie, en ik ben geïnteresseerd in magie, dan ga ik wat meer de islamitisch hermetische teksten bestuderen. Of ik ben meer geïnteresseerd in meditatie, contemplatie, theologie, dus contact met het hoog, de mystiek, en dan kan je dus de corpus medicum en Asclepius bestuderen.
Sander:Ja, en ik zit nu even terug te denken aan wat je in het begin zei van ik hou niet van verenigingen en ik hou niet van clubjes, even chargerend. Dus eigenlijk is dit een perfect pad voor als je zou zeggen nou, ik vind alles, wat jij nu vertelt, super interessant. Het is terug te vinden in de vrijmetselarij, daar is alles gecombineerd. Vrijmetselarij is uiteraard een vereniging, heeft ook een bepaalde structuur van werken, heeft een bepaalde manier, waarin dingen gedaan worden. Daarbinnen ben je weer heel vrij, maar anders is het niet een vereniging natuurlijk. Maar als je zegt, als jij al aangaf, dat verenigingsgedeelte vind ik niet per se heel erg interessant, maar die kennis wel, dan is dit dus ook gewoon een manier, om dat pad van zelfontwikkeling aan te gaan.
Donato:Ja, en net zoals dat ik ooit eerst het blog zoeken naar licht ben begonnen, en toen de mystieke school, om het via online artikelen en online cursussen aan te bieden, de kennis, dat broeders en zussen zich erin kunnen verdiepen en ermee aan de slag kunnen gaan, gaan we dus dit jaar hopelijk, als het een beetje lukt, ook het hermetisme aanbieden, maar dan dus niet online, maar offline. Dus hier in deze ruimte, waar we nu zitten, gaan we dus dit jaar hopelijk beginnen met het geven van cursussen en workshops voor hermetisme en hermetische kennis.
Donato:Er wordt geen vereniging, er wordt geen club, er wordt gewoon medezoekers, die ook de kennis van hermetische kennis willen bestuderen en ermee aan de slag willen, gaan in een klein groepje zich verdiepen en gaan met ook de beoefening daarvan, en dat willen we dus hier gaan aanbieden.
Sander:Leuk. Is er nog iets, wat we niet behandeld hebben? We gaan een beetje afronden. Is er iets, wat ik vergeten ben te vragen? Ja, het is natuurlijk een enorm onderwerp.
Donato:Ja, precies, het is een enorm onderwerp. Ja, precies, het is een enorm onderwerp. En wat ook nog ontzettend interessant is, is dat, wat er toen binnen de vrijmetselrij altijd wel belangrijk is, is de verlichting, de Franse revolutie, het verschijnen van de vrijmetselrij in de openbaarheid. Maar dat ook een hele interessante tijd is, omdat het een kantelmoment was van het magische mystieke wereldbeeld in het industriele, mechanische, atheïstische wereldbeeld, en dat de vrijmetslarij was actief in het behoud. Van sommige vrijmetslarijen waren bezig, om het magisch mystieke wereldbeeld in stand te houden, en anderen stonden aan de andere kant, die wilden het mechanische, rationele wereldbeeld creëren. En dat is ook nog zo interessant, om aan bezig te gaan, ook de fremetslagen, die toen in Europa rondliepen en daarmee bezig waren. Want ook daar zie je dus, dat wij tegenwoordig wij weten niet anders, dat we dus in dat seculiere mechanische, rationele wereldbeeld Ja, dat is onze werkelijkheid.
Donato:Maar zo was het niet heel lang. Sterker, nog, een langere tijd was het dus meer een magisch, mystiek wereldbeeld, en je kunt je ook afvragen, of dus ons mechanische, rationeel wereldbeeld nou wel echt een verbetering was ten opzichte van het voorgaande. Want juist ook die esoterische kennis, die dus nu ook eigenlijk bijna verdwenen is uit de vrijmetselarij, maar wat wel in mijn inziens juist de pijler zijn van de vrijmetselarij is, ook door die ontwikkeling is dat uit de vrijmetselarij verdwenen, terwijl het zo belangrijk is. Het geeft ook veel meer betekenis aan, wat je doet. Ook als je een mystiek wereldbeeld hebt, als je een soort besieling hebt van de natuur en de wereld, en het heeft een bron, en het heeft een reden van bestaan, dan ga je met andere ogen naar dingen kijken.
Donato:En ook als je dus weet, op welke mystieke bron of spirituele bronnen de vermaandschrijd huist, en je zit dan in een open loge, en je hoort de teksten, en je snapt dus, waar het vandaan komt, in naam van de openbouwmeester Desaer Lals, dat je dus het licht roept van het hoge naar het lage, de reizen van de leerling en de gezel, die van het westen naar het oosten uitgaan. Maar dan later keert het zich om. Later keert het zich om. Weet je wel, wat je daar eigenlijk aan het doen bent, dat het een theologisch, het is een mystieke pad, wat je aan het bewandelen bent. Ja, ik denk ook, dat dat veel meer betekenis geeft aan de vrijmetselarij en aan wat je, wat je daar doet, en wat je, wat je voelt en wat je ervaart. En dan snap je ook, waarom 300 jaar lang ook mensen hun leven echt opgeofferd hebben.
Sander:Om vrijmetslaar te zijn en op de instantie te houden. Ja, dat het dan meer is voor een. Het is meer dan een clubje op de donderdagavond of wat dan ook.
Donato:Het is meer dan een clubje op donderdagavond met een lezingtje en dan een vragenrondje, en dan doen we nog wat archaïsche dingen in een besloten ruimte. Het is zoveel meer, het is zoveel mooier, het raakt de diepste essentie van je mens zijn En ja, de tijd van de mystieke school. Wij proberen dus, die kennis te behouden en door te geven en ook te laten zien, dat het belangrijk is. Ja, en het zal nooit mainstream worden, ook niet in de vrijmetselarij. Het wordt niet in de maatschappij, ook niet in de vrijmetselarij wordt het mainstream.
Sander:Want je had het over dat kantelpunt, en ik zat ondertussen te denken zou er ooit weer een kantelpunt terug zijn, of gaan we er gewoon steeds verder vanaf en komen we er nooit meer bij terug?
Donato:Toen ik bij de vrijmetselselrij kwam, toen stond volgens mij nog ergens in de ordewet of zo, dat we geloven in een voortstuwende wereldorde. Sintje is volgens mij in de tussentijd uitgehaald. Dat is ook veelzeggend, vind ik. Maar ja dus, dat is een voortstuwende wereldorde en gaat het ergens naartoe, dat het weer een kantelmoment krijgt? Voluit allerlei onderzoeken blijkt, dat de westerse mens steeds minder religieus wordt, maar steeds spiritueler, en dat het iets isme is, volgens mij de grootste spirituele stroming in het westen Maar dat dat ook wel voorstelt, dat steeds meer mensen richting kwaksalverij gaat en pseudowetenschap en complottheorieën, want ze zijn wel zoekend, maar ze vinden dus niet de betrouwbare begonnen.
Sander:Ze komen in handen van verdienmodellen Classic ja, dat is echt deze tijd.
Donato:En dat is deze tijd, ja, maar dat is ook. Alles is materialistisch geworden, alles is een verdienmodel. Zelfs spiritualiteit is kapitalistisch geworden, want je moet er beter van worden, er moet progressie in zitten, je moet er iets aan hebben.
Sander:No cure, no pay.
Donato:No cure, no pay. Het stoïcisme, wat dus een hele oude Griekse filosofie is, is hartstikke populair Onder sporters en onder CEO's van grote top 500 beursgenoteerde ondernemingen. Maar niet het stoïcisme, zoals het ooit bedoeld is, maar ook een soort kapitalistisch, materialistisch stoïcisme. Dus eigenlijk wat?
Sander:je nu zegt, is eigenlijk, zoals de religies destijds het stoïsme en het platoïsme en hermetisme een beetje naar zich kunnen hebben, toegebogen is. De nieuwe religie kapitalisme, doet eigenlijk hetzelfde.
Donato:Die denkt van hé, hier is interesse in, daar kunnen we wat mee doen. Dat is heel mooi gezegd, als je ziet, soms zeggen we kapitalisme, een nieuwe wereldreligie, dan zie je dus ook weer. De mystieke, spirituele tradities en stromingen worden dus nu weer ingekapseld door het kapitalisme, maar de bron blijft altijd.
Donato:De teksten zijn altijd er zijn altijd mensen, die dus echt met de authentieke spirituitheid bezig zijn. Kijk, vroeger ik moet zeggen, in de 18e eeuw en je was geen kind, zit in de vrouwmestelrij was het ook niet makkelijk, om natuurlijk een vrouwmestelaar te vinden of een loge te vinden. En nu, je zou zeggen, ja, maar er loopt een boekwinkel binnen en er staan zoveel boeken over spirituatheid. Maar het tegenwoordig net zo moeilijk, om betrouwbare, authentieke kennis te vinden en de mensen, die ermee bezig zijn, als elk ander moment in de menselijke geschiedenis.
Donato:Ja, En ik denk, dat het ook zo hoort Ja, ergens wel.
Sander:Ja, Weet je, als je het hebt over een zoektocht, en wat voor zoektocht dat dan ook mag zijn ja, dan is het, denk ik, iets, waar je je best voor mag doen.
Donato:ja, wat heb je? volgens mij de sluiers van Sophie, godin van de wijsheid, toen ze naakt toonde aan de mensen, toen werd ze gelijk vervolgd en mishandeld en weggejaagd. en toen kwam ze terug, volgens mij verhult in 7000 sluiers, en toen accepteerde de mensheid haar, En dat denk ik nog steeds. Daarom is het ook zo mooi, dat in de vrijmetselrijden een graden systeem is, want het is goed, om begeleid, rustig, stap voor stap opbouwend tot die inzicht en tot die kennis te komen.
Donato:En tegenwoordig ook binnen de loges willen mensen het gelijk allemaal Liefst. binnen een jaar willen ze meester zijn, omdat ze dan denken, dat ze het weten of kunnen.
Sander:Ja, maar het is juist de bedoeling, dat er steeds een deurtje open gaat en dat je weer een stapje verder kan, ja, en dat je ook eerst een bepaald punt moet hebben bereikt, voordat je naar het volgende kan gaan?
Donato:Ja, want anders heb je niks aan het volgende. Nee, wij leren aan kinderen van zes ook niet hogere wiskunde. Nee, misschien zijn we luisteraars nu een beetje beledigd, maar als je natuurlijk de loge in komt, ben je ook nog een kind Zeker, en je groeit in de ritualen. En ja, de meeste dat is ook in de, en dat is hartstikke mooi, want dat wordt gedaan door die ritualen. Juist, wat er gezegd wordt, de katechismes aan het einde, vraag en antwoord Prachtige manier, om rustig naar die diepere kennis te gaan en de diepere ervaringen.
Sander:Ja precies, je moet daardoor niet beledigd zijn, maar je moet dat koesteren. Eigenlijk Wees blij, dat je het toch bent En dat je die onbevangenheid nog hebt En dat je al die vragen nog kan stellen, dat er niks van je verwacht wordt.
Donato:En neem dus ook de rust, om echt goed je leerling tijd te beleven en dat gedeelte van het tabelot te bestuderen, met die werktuigen aan de slag te gaan en met die symbolen, en als je daarmee een beetje kan lezen en schrijven, als je daar iets van kan maken, en het gaat voor je leven, en bijzonder kan je het ook in het westen, in de duisternis, kan je ze hanteren. Het gaat dan door naar de gezellig graad, want dan is het van wijsheid naar kracht, en dat is niet voor niks, want de volgende fase heb je die kracht nodig, om ook die werktuigen in de eerste graad te kunnen hanteren, want dan gaat het pas moeilijk worden. En als je de kracht hebt en de tegenslag hebt gekregen, dan ga je dus voor naar de derde fase, en dat is de alles fase eigenlijk. Je kunt natuurlijk leerlingelijk zelf kunt u luisteren, dus we kunnen niet te veel verklappen, maar je moet het.
Donato:Elke fase moet je echt bewust doorlopen, oefenen, met de symbolen bezig gaan en mensen zoeken, die het ook bij kunnen helpen, want anders ontneem je jezelf heel veel. Ja, want wat je dan kan krijgen, is, als je een kind bent, en je pakt inderdaad een natuurkundeboek van de universiteit, en dat je het doorheen belaat en je denkt, ja, ik snap het niet.
Donato:En dat je waarschijnlijk ook denkt ja, zal het niet belangrijk zijn. Het zijn maar mooie plaatjes, maar het zegt me niks, ja weet je wel, en dat je dus dan er dan maar mee stopt, want je snapt het niet, en dan heb je ook natuurlijk binnen veel loges helaas, dat je ook dan vanuit de kolommen het horen krijgt ja, maar dat is ook niks of, dat is ook niet belangrijk.
Sander:Ja, terwijl wie kan dat zeggen? weet je wel, als het voor jou belangrijk is, is het belangrijk, en dan heeft een ander over te zeggen.
Donato:Maar dan krijg je ook nog eens een keer, dat je dus vanuit de kolommen in je ontwikkeling wordt tegengehouden.
Donato:Ja, Dan zijn er gelukkig nou, zoals deze podcast en de mystieke school en andere initiatieven van Maarten Sweers, en zo zijn gelukkig op dit moment heel veel andere initiatieven, waar je dan als broeder of zuster je heil kan vinden. Dat was wel anders dan toen ik alweer begon. Dus dat is er gelukkig wel. Maar de spiritueel geïnteresseerde of de mystiek geïnteresseerde broer of zuster, die bewandelt een zwaardere weg door de vreemdselerij dan degene, die erbij komt, omdat hij met Caritas het leuk vindt te doen, of omdat hij leuk voor mijn vereniging te zitten, of omdat hij lezingen houden en aanhoren leuk vindt.
Sander:Ja, dus, kortom, het is er wel, maar je moet goed zoeken.
Donato:Ja, je moet heel goed zoeken, en je moet heel gemotiveerd blijven.
Sander:Hé, donato, ik ga afronden. Onwijs bedankt voor dit gesprek en voor alles, wat ik nu weer van je geleerd heb.
Donato:Ja, graag gedaan. Ik vond het heel leuk.
Sander:TV Gelderland 2021 vallen op Vrijmetselaarspodcast, en je kan me ook een mailtje sturen op vrijmetselaarspodcastgmailcom. Vanaf aflevering 30 is er van elke aflevering een transcriptie beschikbaar. Deze transcriptie is te vinden op de website van de podcast. Luister je graag naar de Vrijmetselaarspodcast en waardeer je de afleveringen. Dan kan je nu ook een fooi geven. Dit kan via fooiepotcom, en fooiepot is met de d van podcast Of klik op de support the show link onderaan de show notes. Tot de volgende aflevering TV Gelderland 2021.