
Vrijmetselaars Podcast - podcast over de vrijmetselarij
In deze podcast verken ik de wereld van de vrijmetselarij. Mijn gasten vertellen over hun persoonlijke ervaringen met de vrijmetselarij en hoe zij tot de beslissing zijn gekomen om lid te worden. Tevens probeer ik inzichtelijk te maken hoe het maçonnieke landschap er in Nederland momenteel uit ziet.
Door middel van deze gesprekken hoop ik een veelzijdig en genuanceerd beeld te geven van de vrijmetselarij en haar betekenis in de huidige samenleving.
Of je nu zelf lid bent van de vrijmetselarij, geïnteresseerd bent in het onderwerp of gewoon meer wilt weten over deze broederschap, de Vrijmetselaars Podcast biedt een kijkje achter de schermen van de vrijmetselarij in Nederland. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online.
Vrijmetselaars Podcast - podcast over de vrijmetselarij
37 - Franca & Anton over de verdiepingspaden van Le Droit Humain
In deze extra aflevering over de vervolgpaden duiken we diep in de verdiepingsgraden van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij, Le Droit Humain. Samen met Franca, grootcommandeur en vertegenwoordiger van de opperaad voor de Nederlandse Federatie, en haar man Anton, voorzitter van een merkloge en lid van de 30ste graad, ontdek ik de fascinerende structuur van deze vervolgpaden.
Anders dan bij andere obediënties vormen de verdiepingsgraden binnen Le Droit Humain één geïntegreerd systeem. We verkennen de opbouw van de graden volgens de Oude Aangenomen Schotse Ritus – van de eerste tot en met de 33ste graad die alleen in Parijs verleend wordt. Franca en Anton leggen helder uit hoe de verschillende werkplaatsen zijn georganiseerd.
Wat intrigeert is de betekenis van deze verdiepingsgraden. Ze vormen geen hiërarchische stappen maar bieden juist verdieping van symbolen en thema's die al in de eerste drie graden aanwezig zijn. Zoals Anton treffend zegt: "Het is een onuitputtelijke bron van inspiratie." De persoonlijke ervaringen die beiden delen geven een inkijk in hoe deze graden kunnen helpen bij persoonlijke ontwikkeling.
Het internationale karakter van Le Droit Humain springt in het gesprek naar voren als een mooi aspect. Met aanwezigheid in 24 landen biedt het lidmaatschap toegang tot loges wereldwijd, waar volgens vergelijkbare rituelen wordt gewerkt. De verhalen over bezoeken aan buitenlandse loges tonen de bijzondere verbindingen die zo ontstaan.
Overweeg je je maçonnieke pad te verdiepen of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat er na de meestergraad komt? Deze aflevering biedt inzichten in een systeem dat al generaties vrijmetselaren inspireert. Luister nu en ontdek de rijkdom van de verdiepingsgraden van Le Droit Humain.
Le Droit Humain NL - https://www.ledroithumain.nl/
Le Droit Humian BE -https://droithumain.be/nl/presentatie/
Le Droit Humian internationaal - https://ledroithumain.international/?lang=en
Odd fellows - https://oddfellows.nl/
Heilige Landstichting - https://www.erfgoedhls.nl/
Consistorie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Consistorie
York Rite - https://yorkrite.org/wp/what-is-a-york-rite-mason/
Merkmeesters - https://www.merkmeesters.nl/
AASR - https://www.aasr.nl/
Heilig Koninklijk Gewelf - https://www.hkgnederland.nl/
Royal Ark Mariner - https://www.merkmeesters.nl/introductie-ram
🙋♂️ Ik vind het leuk als je contact met me opneemt. Dat kan via:
📧 E-mail - vrijmetselaarspodcast@gmail.com
📸 Instagram - VrijmetselaarsPodcast
👍 Facebook - VrijmetselaarsPodcast
📰 Substack - VrijmetselaarsPodcast
🧑💻 Website - https://vrijmetselaarspodcast.buzzsprout.com
🫙Luister je graag naar de Vrijmetselaars Podcast en wil je een fooi geven? Dat kan! Ga naar Fooienpod en doneer vrijblijvend éénmalig of maandelijks een zelf te bepalen bedrag. Alvast bedankt!
Omdat wij in één vereniging zitten, in die verdiepingsgraden.
Anton:Ook draag je in principe in je blauwe loge een klein cordon van de verdiepingsgraden die je hebt, die zijgraden, verdiepingsgraden, ja, ik kan eigenlijk alleen maar meegeven, het is een onuitputtelijke bron van inspiratie, die graden, en ja, dat maakt het zo leuk.
Sander:Welkom bij de 37e aflevering van de Vrijmetselaars podcast. Mijn naam is Sander, en in deze podcast interview ik elke aflevering een vrijmetselaar of een persoon gelinkt aan de vrijmetselarij, om samen met jou, de luisteraar, antwoorden te vinden op vragen over de vrijmetselarij. Op deze manier hoop ik, een helder beeld te scheppen van wat de vrijmetselarij nu werkelijk is en wat het niet is. Dit is eigenlijk een extra deel over de serie over de vervolgpaden. In deze aflevering bespreken we namelijk de vervolgpaden van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselerij, le Drahumé. Dit doe ik samen met Franka en haar man Anton. Franka is, zoals ze officieel heet, zeer machtig, grootcommandeur, vertegenwoordiger van de opperaat voor de Nederlandse Federatie, en haar man Anton is voorzitter van Merkloge, lid van een kapitel, hij is die de achttiende graad, en hij is dertigste graad van de Areopagus.
Franca:Ik ben lid van de Areopagus, en dat is de dertigste graad.
Sander:Ah ja, dankjewel, anton, dat je me daar even in helpt. Welkom bij de rubriek Ingekomen Stukken. Ik heb twee mailtjes ontvangen, die ik aan jullie zal voorlezen. De eerste is van een anonieme inzender en die zegt het volgende Natuurlijk luister ik alle podcasts, die je maakt, en heb ik genoten van de verdiepingsgrade uitzendingen. Ik ben lid geworden, omdat ik verdieping zocht in mijzelf en dat niet ergens anders kon vinden. Inmiddels heb ik uitgevonden, dat er veel meer massunieke clubs, verenigingen zijn. In mijn korte tijd als lid heb ik veel loges bezocht, regulier, gemengd en vrij. Dit heb ik zowel gedaan als leerling, gezel en inmiddels meester Iets. Wat mij opvalt, is, dat volgens mijn indruk de vrijmetselerij niet oordeelt en vrijheid heeft, om overal over te spreken, er in principe geen haantjes zijn en dat we allemaal gelijk zijn. Ken u zelven en groei in ontwikkeling. In de reguliere loges, zowel mijn eigen als degene, die ik heb bezocht, kan ik me helaas niet aan de indruk onttrekken, dat er veel haantjes zijn, mensen, die zich willen laten, gelden, zaken willen opleggen aan anderen. Het moet zo en niet anders. Er zijn ook mensen, die soms wisselen van loges en op een later moment weer terugkomen bij hun moederloge. Mijn ervaring is, dat de mensen, die wisselen, regelmatig iets zoeken, wat ze niet kunnen vinden. Beide punten zorgen vaak voor een heleboel onrust en reuring in de betreffende loges. Wat is jouw mening daarover, en misschien kun je daar een keer aandacht aan besteden? Ja, dankjewel voor je mailtje. Ik herken wel, wat je zegt. Tenminste, ik herken het niet bij mijn eigen loge, maar ik begrijp zeker wel, wat daar speelt. Ik heb in aflevering 22 heb ik Willem te gast gehad, en Willem was voorzittend meester in een tijd, dat er in zijn loge ook een hoop reuring en onrust was, en dat is best wel lastig voor een loge, want je hebt natuurlijk de harmonie te bewaken binnen een loge. Dat is ieders een taak, maar het is lastig, als er inderdaad mensen zijn, die de harmonie hoe zal ik het zeggen? wat aan het ontwrichten zijn Of aan het testen zijn, hoe ver die grenzen liggen. Ik denk zeker wel, dat dat iets is, wat besproken moet worden binnen de loge, waar inderdaad misschien een keer een bouwstuk over gemaakt Zou kunnen worden. Maar lastig, vervelend en herkenbaar. Ja, dan heb ik via Instagram Ook nog een berichtje gekregen, dag Sander, een paar maanden terug heb ik je podcast ontdekt op Spotify.
Sander:Het heeft mede de aanzet gegeven, om op de poort te kloppen bij een loge bij mij in de buurt. Dank daarvoor. Je geeft profane en aspirant leerlingen mag ik het zo noemen een inkijk, zonder iets te verklappen. Dat is uniek. Dat je dit in je eentje doet, vind ik erg bewonderingswaardig. Ik werk zelf in de media en vind de kwaliteit hoger dan de gemiddelde podcast.
Sander:Ik ben nog niet zo ver met luisteren, ik kruip op eigen tempo langzaam door de afleveringen heen. Momenteel zit ik bij aflevering nummer 21. Tot Dan zit ik bij aflevering nummer 21. Tot nu toe vond ik als motorrijder natuurlijk de Widow Sons erg interessant. Kanttekening is, dat er een belangrijk verschil is tussen motorbenders Hells Angels, satudara en motoclubs.
Sander:Geloof, dat zij liever de naam riderclubs gebruiken. Ik meen, dat er ook nog andere massanieke clubs zijn. Ja, dat klopt. Volgens mij zeggen zij dat in die aflevering ook. Het is al een tijdje geleden, dat ik die heb opgenomen. Maar maakt zij zelf ook het verschil duidelijk tussen motorbenders en motorclubs En heeft het ook te maken met de manier, waarop zij hun patches op hun vest dragen, dat ze daarmee, de manier waarop ze die dragen, ook duidelijk willen aangeven, dat ze geen motorbender zijn.
Sander:Voor ons is dat natuurlijk redelijk vanzelfsprekend. Maar ja, goed, stel, je rijdt op de snelweg en je ziet in één keer een groep motorrijders rijden met leren vestjes aan, dan denk je misschien oh jee, wat is dit? Maar ik geloof, dat de Widows Sons in Amerika hun patches anders dragen, waardoor ze juist wel weer een beetje op die motorbendes lijken. Maar goed, de aflevering met Jordi vond ik ook erg bijzonder. Ik hoop, dat er nog meer jonge vrijmetslaren aan bod komen. Ik ben zelf 29, dus de klik is dan wel begrijpelijk.
Sander:Het is als profaan lastig, om een exact beeld te krijgen van de vrijmetslarij, maar toch raakte ik enthousiast van je podcast. Deze week heb ik een loge, dichte Buis, gecontacteerd, en vandaag heb ik de stap genomen en me effectief aangemeld, om de procedure op te starten. Spannend, ben benieuwd en vooral hoopvol, dat het wat mag betekenen voor me. Nou, ontzettend bedankt voor je bericht, reinoud. Heel erg leuk en fijn, dat de podcast je een beetje heeft geholpen met het pad en de zoektocht naar de vrijmetselarij. Het is soms inderdaad een beetje onduidelijk, of dan hoor je de podcast en denk je, ja, dit is één kant van het verhaal. Maar ik adviseer vooral, zoals jij ook hebt gedaan, maar ook iedereen, die luistert en nog geen vrijmetsel is Treed in contact met een loge bij jou in de buurt En ga het gesprek aan.
Sander:Met vrijmetselaars Is het gewoon maar een kennismaking, gesprek. Dat maakt er eigenlijk helemaal niet uit, maar dan krijg je echt een veel beter beeld van wat de vrijmetselarij En ook zeker, wat een loge bij jou in de buurt, wat dat nou eigenlijk. Laatste onderdeel van de rubriek ingekomen stukken zijn natuurlijk de nieuwe locaties, waar geluisterd is naar de podcast. Ik heb er zelfs altijd weer vier voor je. Eerste nieuwe locatie is Bunnock in Utrecht, tweede is Ermelo in Gelderland, de derde is Someren in Noord-Brabant, en de vierde is meteen de moeilijkste Ik zal eens kijken, of ik het goed uit kan spreken Het is Josefo in Lublin, en dat is in Polen.
Sander:En als ik dan heel erg globaal mag zijn, dan ligt Josefo eigenlijk precies in het midden van de driehoek Warschau, krakau en Kiev. Dat isden van de driehoek Warschau, krakau en Kiev. Dat is natuurlijk een enorme driehoek, maar daar in het midden ligt Josefo, als ik het goed uitspreek. Luisteraars, hartstikke leuk, dat jullie vanuit die locaties luisteren. En dan gaan we nu door met de aflevering van de vervolgpaden van Le Droi Humain. Wij zitten nu bij jullie aan de eettafel, dus in de keuken. Dat vind ik heel gezellig. Nu we hier toch zitten. Franka, ik begin eigenlijk altijd met de vraag, hoe je bij de vreemdse rij terecht bent gekomen. Dat is ook voor jou. Hoe ben je daar ooit bij terecht gekomen?
Franca:Nou, zo'n 35 jaar geleden, ik deed mijn studie in Leeuwarden En had wel bedacht, dat ik mij wilde blijven ontwikkelen. Ik had een vriendinnetje, wie zijn ouders bij de Otvello's waren, en dat vond ik al mateloos interessant. En toen kwam er een advertentie voor een open avond Van een Vermetselaarsloge, van een gemengde loge. Daar ben ik naartoe gegaan, en dat sprak mij wel aan, en ik heb daarna een aantal huiskameravonden Bij leden van die loge Dat was Fiat Lux in Leeuwarden Bij gewoond En had eigenlijk voor mezelf wel besloten Dat En had eigenlijk voor mezelf wel besloten, dat ik dit wel wilde. Ik heb alleen ik was misschien wat schuchter heel lang gewacht, tot ze mij gingen vragen, en dat deden ze niet. En op een gegeven moment heb ik maar eens gevraagd aan de broeder, bij wie we thuis waren Dat was toen de voorzitter en meester Hoe dat nou verder ging en hoe ik lid zou kunnen worden, en toen ging het balletje eindelijk rollen. Toen waren we volgens mij bijna wel een jaar verder.
Franca:Toen was ik in no time ingewijd en bevorderd verheven. Vanwege werk zijn we vervolgens in Delft terechtgekomen en heb ik de overstap ook gemaakt van mijn Leeuwarden loge naar de loge hier in Delft.
Sander:Ja, en the rest is history zou ik zeggen Dus, het had even Ja, en the rest is history. Zou ik zeggen Dus, dat even wat assertiviteit van jouw kant nodig, dat je dacht, van jongens komt het er nog van Ja precies, ik werd niet gevraagd, en op zich is dat nog steeds hoe het gaat.
Anton:Je zult niet zo snel gevraagd worden, om lid te worden. Je moet jezelf aanmelden.
Sander:Je moet zelf het besluit nemen, dat jij wilt toetreden En de nodige stappen zet. Ja, het moet echt vanuit je intrinsieke motivatie komen, om lid te willen worden. Klopt. ja, dankjewel, anton, in jouw geval. hoe ben jij ooit bij de Vrijmetselaar terechtgekomen?
Franca:Nou, dat was eigenlijk. Ik liep een beetje zeg, maar in het pad achter Franka. Franka was inmiddels al lid, was al ingewijd. Er was een avond of een dag voor partners van vrijmetselaars, samen met de vrijmetselaars, een soort uitstapje. Dat was in de trein vanuit Leeuwarden naar, ik denk, ergens de richting Nijmegen.
Franca:De Heilige Landstichting En onderweg Heel gezellig zitten praten met die leden en hun partners, en wat mij toen al opviel, dat waren eigenlijk allemaal mensen, die hebben wat te brengen, die staan met open ogen en oren in het leven. Heel belangstellend, dus ik vond dat wel interessant. En toen dacht ik van nou, ja, dan wil ik eigenlijk ook wel lid worden. Nou, inmiddels woonden we of ik woonde, werkte al in Delft, en toen heb ik een vraag gedaan bij de loge hier in Delft, en dan krijg je het vragenformulier toegestuurd. Vraag 1 is waarom wil je lid worden? En toen dacht ik ja, dat is eigenlijk best wel een hele goede vraag. Wil ik lid worden, omdat ik het zelf wil, of wil ik lid worden, omdat mijn partner lid is? Nou, dat was zo'n ingewikkelde vraag. Toen heb ik dat formulier maar eens aan de kant gelegd, er niets van bewustzijnde, dat om mij heen, althans aan Franka's kant steeds de vragen kwamen, en Schiet het al een beetje op.
Franca:Ah ja, en toen was ik toevallig nou ja, dan zeg ik wel eens, toeval bestaat niet, sommige dingen komen dan weer op je pad. En ik was op een training ergens in Nieuwegein, dus ook niet echt in de buurt, en dat had te maken met juristen. Er waren een aantal juristen Ik was geen jurist. En er was nog een meneer, die was ook geen jurist, die werkte bij DSM, en wij kwamen naast elkaar te zitten, en, en wij kwamen naast elkaar te zitten, en ja, we hadden gewoon het heel gezellig met z'n tweeën.
Franca:En op een gegeven moment, de tweede dag, zei hij van oh ja, en ik moest je de groeten doen van mijn vrouw, die was voorzitter, meester toen van de loge hier in Delft, en zij vroeg zich af, of het nog een beetje wilde vlotten met het aanvraagformulier. Nou, ik bedoel ja, als dat dan op je pad komt, toen heb ik. Dezelfde avond heb ik het maar ingevuld, toen ben ik ingewijd. En toen ik een keer ingewijd was, dacht ik goh, dit had ik eigenlijk veel eerder moeten doen. Geweldig, dat was Frank absoluut met me eens, want die had er bijna een jaar zitten wachten.
Sander:Dus, er werd al een beetje op je gewacht. laat maar zeggen, zo, van nou, die zou Anton zijn formulier nog eens insturen.
Franca:Het was geen dwang, maar het was wel belangstelling Zowel uit Leeuwarden mijn eigen loge als leden hier, waar ik ook wel contact mee had. Ja, ja Want die iemand krijgt wel gewoon de tijd, die die nodig heeft en daar wordt geen druk op uitgeoefend. Ja, ja.
Anton:Je moet het echt, je moet het zelf doen. Ja, ja, ik denk, je moet het echt zelf doen. Ik denk, dat dat ook wel een heel belangrijk element is. Zoals je al zei, het moet uit jezelf komen, en je moet het niet doen, omdat een ander vindt, dat je het moet doen. Dan werkt het ook niet.
Sander:Nee, en nu zijn jullie dus al een tijdje lid. Deze serie, die ik nu maak, die gaat natuurlijk over de vervolgpaden. We hebben nu van de mannenvrijmetselarij hebben er al vier vervolgpaden gehad. Maar ik was eigenlijk ook wel benieuwd, ook vooral namens mezelf, maar ook zeker namens alle mensen, die luisteren, die lid zijn van Le Drain Humain, hoe bij jullie vervolgpaden eruit zien. Kan je daar een soort schema aan noemen.
Franca:We werken sowieso als orde helemaal in de al oude aangenomen Schotse rites. Dus de eerste tot en met de 33e graad is allemaal AASR En één organisatie. Het valt allemaal onder Parijs. Maar in dat gradenstelsel is er dan wel een verdeling in werkplaatsen. Dat gaat een beetje groepsgewijs. De eerste tot en met de derde graad, dat zijn de blauwe loges leerling, gezel, meester. De volgende stap is een loge van volmaking, dat is, vier tot en met veertien Zijn daarin ondergebracht.
Franca:In Nederland wordt actief gewerkt In de vierde, de achtste, de dertiende en de veertiende graad. Die graden, daar word je echt in ingewijd. De graden daartussenin krijg je per communicatie meegedeeld, daar krijg je wel het verhaaltje van. Het aardige is dan wel weer, dat je bijvoorbeeld naar België kunt gaan, wat ook onze organisatie is, en daar kunt gaan visiteren. De loges van volmaking werken daar niet helemaal in dezelfde graden. 4 en 14 zijn de verplichte graden binnen onze orde, maar wat daar tussenin zit, daar mag het land, de federatie zelf een keuze in maken, en veel loges van volmaking in België werken dus in andere graden, waaronder de 7e en de 9e.
Sander:En gebeurt dat ook actief. Want ik kan me voorstellen, als je vol bent van rituelen, en je vindt dat het mooiste, wat er is. Ik stel het me even voor, dat je zegt, ik doe de vierde, ik kan in België de zevende doen, dus dan ga ik daar naartoe.
Franca:Nee, dat kan niet. Je moet in Nederland dan de achtste graad krijgen. En dat maakt je gerechtigd, om in de zevende graad te visiteren in België. Ja precies, je kunt niet overal graden gaan ophalen, maar als je er net overheen bent, kun je daar wel visiteren.
Sander:Ja, precies, ik dacht even, omdat je aangaf, jullie zijn een organisatie, dat je ook een graad kan krijgen, die hier niet opgevoerd wordt. Laat maar zeggen Maar dat begrijp ik verkeerd De enige afwijking daarin is de 33e graad.
Franca:Daarvoor moet je naar Parijs. Die kun je alleen in Parijs ontvangen, waar onze hoofdzetel zit.
Franca:We waren bij de plattegond zeg, maar, de vierde tot en met de veertiende is een loge van volmaking. de volgende stap is het kapitel, waar de achttiende graad verleend wordt, en dan dus vijftien tot en met zeventien per communicatie, en dan is er wat langere tijd niks. dan heb je de areopagus, waar gewerkt wordt in de dertigste graad en waar je dus ook de tussenliggende graden per communicatie krijgt. In de dertigste graad wordt weer actief gewerkt. Dan de 31ste en 32ste en 33ste graad. die moeten worden aangevraagd in Parijs, die worden wel. 31 en 32 worden wel door het Consistoriën in Nederland verleend, en bij de 32ste graad wordt je ook opgenomen in het Consistori in Nederland verleend. En bij de 32e straat word je ook opgenomen in het Consistori. De 33e straat moet je voor naar Parijs, die krijg je in Parijs verleend.
Sander:En voor luisteraars, die denken Consistori, wat is dat?
Franca:Ja, consistori, voor onze orde en voor onze federatie is eigenlijk de massoniek hiërarchisch het hoogste adviesorgaan, wat wij hebben. We hebben een verenigingsorganisatie, de federale raad, en we hebben een massonieke organisatie, en daar staat het consistorie en de vertegenwoordiger van de opperaat bovenaan. Ja, precies En die gaan over rituele zaken.
Sander:Ja wat je daar verder allemaal bij kan bedenken Het organisatorische gedeelte.
Franca:Ja, het echte organisatorische is de verenigingskant. Dat zit in de federale raad.
Sander:Ja, dat is altijd natuurlijk het dubbele met loges. Je bent een vereniging, maar je bent ook een massaniek gedeelte. Dus, als je voorzitter bent, ben je voorzitter van de vereniging, maar ook van de loge.
Franca:En je hebt een democratische verenigingsorganisatie, en je hebt een hierarchische structuur, en ja, de voorzitter is daar in beide gevallen de voorzitter van, maar het kan wel eens wat anders ingedeeld zijn. En dat is de rechte lijn, dus van de eerste graad tot en met de 33e graad, en dan hebben we nog een aantal zijpaden. De York Ride wordt er ook in gewerkt, en je kunt als meester volgens mij, als je een jaar meester bent de merkgraad aanvragen, dan heb je het HKG.
Franca:Die ligt een beetje op lijn met de 14e graad. Die kun je aanvragen, als je één keer de 14e graad hebt. En dan heb je nog de Royal Ark Mariners, waarin gewerkt wordt. Dat zit ook ergens daar. Ik moet eerlijk zeggen, die twee graden heb ik niet. Dus daar weet ik niet heel veel van Antoine heeft wel het HKG. Die kan daar wel iets meer over vertellen.
Anton:En er wordt momenteel gewerkt aan de oprichting van De Night Templars. De Night Templars Ja precies, maar die hebben ze in Engeland. Dus er zijn een aantal leden binnen onze federatie, die hebben die graad in Engeland gekregen, die gaan daar dus ook naartoe. Maar het idee is wel, om van daaruit ook in Nederland die graad zeg maar actief te kunnen werken.
Franca:Als er op een gegeven moment genoeg mensen die graad hebben, dan kunnen ze hier.
Sander:Ik probeer, het te visualiseren, want dat werkt bij mij altijd het best. We hebben dus net die vier afleveringen gehad van de mannenvervolgpaden. Dat zijn eigenlijk tenminste dat zijn vier losse zuilen. Zo zie ik het dan vormen, En ik heb het idee, als ik dit zo hoor misschien heb ik het fout hoor, maar is dat meer een soort boom en als je dan bij een bepaalde graad bent, dan takt die zich af naar bijvoorbeeld de Merckmeesters.
Sander:Dus dan kan je doorgaan met die boom, maar dan kom je bijvoorbeeld bij een andere graad, en dan kan je weer door naar de York Rite of wat dan ook?
Franca:Dan kun je een parallel stap in de York Rite nemen.
Sander:Ja, maar iedereen begint eigenlijk bij dezelfde wortels. Ja, en dat dus, iedereen legt in principe hetzelfde. Dus je kan niet zeggen, van ik heb alleen, want jij bent van de merkmeester. Ook Je kan niet zeggen, anton, ik heb alleen de merkmeesters gedaan.
Franca:Dat kan wel, mits je eerst meester bent. Je moet meester zijn.
Anton:Dus, je hebt 1 tot en met 3. En dan na een jaar kan je zelf aanvraag doen Bij de merkgraad. Het is vaak zo bij die zijgraden Dat is wel eens wat discussie over, dat ze een beetje disrespectful Zijgraden worden genoemd. Maar het is gewoon, je hebt die rechte lijn graden. sommigen noemen het hogere graden. ik zeg zelf vaak, het zijn eigenlijk verdiepingsgraden. alles zit al in 1 tot de 3, alleen die andere graden, die pakken een bepaald aspect en diepen dat veel verder uit, waardoor je ook natuurlijk dat stuk in die 1 tot de 3 beter gaat begrijpen. en dat is ook de charme van die graden. je blijft altijd leerling, zeggen wij. Op die manier blijf je altijd leren en nieuwe elementen vinden in dat hele gradenstelsel.
Sander:Het is goed, dat je dat zegt, dat het hogere niet hierarchisch is. Het is misschien in getal hoger, maar dat is het enige. Maar dat is mooi die tegenstelling ook, dat het eigenlijk verdiepingsgraden zijn.
Anton:Dat zijn verdiepingsgraden ja, dat het ter uitbreiding is op 1 tot met 3, maar dat je niet hoger bent, en ik moet heel eerlijk zeggen ja, nou, ja, op basis van de inwijdingen, die ik zelf gehad heb ja, zo werkt het ook. Ineens ga je Ja, je vallen bepaalde kwartjes. Ja, het kwartje bestaat niet meer, maar er vallen bepaalde kwartjes, omdat je zo'n graad krijgt, En dan heb je ineens zoiets van Oh ja, nou, snap ik dat stuk ook.
Sander:Ja, en is er een moment geweest in je massanieke pad. Laat maar zeggen, dat je dacht, van nu ben ik hier nieuwsgierig naar.
Anton:Of nu ben ik eraan toe. Ja, het werkt eigenlijk heel natuurlijk. Het grappige is, ik spreek mensen, ik ben dan zelf voorzitter van de merkgraad, en dan praat je met een aantal mensen, en dan zeg je op een gegeven moment nou, volgens mij moet jij eens, je moet niks natuurlijk, maar het zou voor jou leuk zijn, om eens te kijken, of de merk gratis voor jou is. Want je voelt op een bepaald moment van, daar gaat iemand iets aan hebben. Maar anderen, die nemen zelf het initiatief, want die verdiepen zich daar wat meer in, En die weten dan wat van die graden, en die denken, dat lijkt me wel een interessante.
Anton:Dus dat is het leuke van Nou, ja, in elk geval die zijgraden, om het zomaar even te noemen, daar, om het zomaar even te noemen, daar kan je zelf aanvraag voor doen. In de rechte lijn werkt dat niet zo. Ja, zeker, dan moet je voorgedragen worden. Maar het grappige is, dat heb je eigenlijk ook al in die graden 1 tot en met 3. Op een gegeven moment merk je, een leerling is toe aan een volgende stap. Maar ja, het is een persoonlijk ontwikkelingspad. Ja, dat klopt, iedereen loopt zijn eigen pad.
Franca:Ja, tegelijkertijd krijg je als leerling en als gezel natuurlijk wel instructie van je opziener, en die opziener heeft ook een soort van programma, wat hij zo'n beetje wil afwerken, de dingen, die jij in jouw leerling jaar en in je gezellen jaar in elk geval mee moet krijgen als informatie en als basis mee moet krijgen. Als informatie en als basis Ja, en daaromheen heb je natuurlijk altijd te maken met leerlingen en gezellen, die daar in no time doorheen zijn en bij wie het kwartje al lang gevallen en doorgerold is En die daar gewoon wat meer tijd voor willen hebben. Vooral gezellen zijn ook geneigd, om daar nog langer in te willen blijven hangen.
Sander:Ja, dat herken ik.
Franca:Nu moet je op een gegeven moment een duwtje meegeven, van nou is het mooi geweest, ja, nu moet je maar eens meester worden, want je bent daar al aan Ja, maar ja, er is nog zoveel meer uit te halen. En ik merk zelf nou, ja, ik heb de 33ste graad inmiddels. Elke inwijding geeft je weer iets anders mee En geeft je weer nieuwe ogen op iets, waarvan je dacht, dat je het al van alle kanten bekeken had En wist, hoe het in elkaar stak. En ik vind dat zo knap aan dat hele stel.
Sander:En maak het dan nog uit, nog even over die graden, die ze dan in België wel doen, zoals de zevende, want je krijgt het natuurlijk per communicatie bij ons. Ja nogmaals, ik heb zelf geen enkel vervolg gepland, dus het is voor mij ook wat abstracter, maar ik kan me voorstellen, dat, als je een graad per communicatie krijgt, en je beleeft hem daarna in een andere loge In het buitenland waarschijnlijk dan, dat dat wel een verschil kan maken. Tuurlijk, toch.
Franca:Ja, nou, dan wordt zo'n verhaal wat verder uitgewerkt en wat ja eigenlijk ook visueler gemaakt, waardoor je alsnog meer diepgang in dat stuk verhaal krijgt. En dat kun je in zo'n communicatiegraad in het verhaaltje, wat je te horen krijgt, kun je dat niet uitwerken. Dat lukt niet. Je krijgt dat heel globaal mee.
Sander:Is dat verhaal een beschrijving, of is dat die rituele tekst, die je dan krijgt? Vaker beschrijving.
Franca:Heel vaak zijn het toch stukjes, die gelinkt zijn aan bijbelverhalen, aan bepaalde gebeurtenissen, ja, en dat kan van alles zijn Ja precies.
Sander:Dus dan is het, als dat echt uitgevoerd wordt, dan is het natuurlijk wel een totaal verschil.
Anton:Het horen is één ding, maar het beleven en zien is totaal anders, en je gaat het dan inderdaad ook met andere ogen zien. Ja, een inwijding doet iets met je. We zeggen wel eens van je bent zelf de hoofdrolspeler, maar dat is de enige, die zijn tekst niet kent. En zo werkt dat met zo'n inwijding ook. En inderdaad, als je per communicatie de graad krijgt meegedeeld, ja, dat is natuurlijk heel droog en heel rationeel, maar door zo'n graad te beleven met elkaar, ja, dat geeft zoveel meer diepgang. Dat is niet in woorden uit te drukken.
Franca:Eigenlijk ook elke keer opnieuw, want het werkt ook zo, als je een functie in zo'n loge vervult. ook dan zie je zo'n ritueel weer vanuit een andere hoek met een andere bril op, met een andere rol zelf, en ook dat maakt, dat je dat ritueel weer op een andere manier beleeft.
Sander:Dus, ik kan me voorstellen, dat zo'n loge wat regelmatig opvoert, en dat die daar ook wel gespecialiseerd in raakt, en dat het ook wel lekker loopt dan.
Franca:Ja, nou komen die loges niet allemaal. Nee, want het is natuurlijk een opstapeling.
Franca:Je bent lid van je blauwe loge, waar je je eerste, tweede, en derde graad doet, dan word je lid van een loge van volmaking, die in de vierde tot en met veertiende werkt. Bij ons komt die één keer per maand bij elkaar. Dat komt er dan dus bij. Dus, je hebt twee keer in de maand je blauwe loge, één keer in de maand loge van volmaking. De achttiende graad komt vier keer per jaar bij elkaar, en dat is bij ons een landelijk werkende werkplaats in Utrecht, en drie van de vier bijeenkomsten zijn inwijdingen Ja precies.
Sander:Ik zit te denken, die komen natuurlijk ook specifiek bij, elkaar, als er werk aan de winkel is.
Franca:Laten we maar zeggen, je plant dat natuurlijk het hele jaar al vooruit, en sommige dingen worden in de loop van het jaar verder ingevuld, en we hebben in de achttiende graad doorgaans enkele en dubbele inwijdingen. Grotere getallen zijn dat niet.
Sander:Dat betekent ook, dat de kandidaat behoorlijk wat aandacht krijgt en goed kan opgaan in dat rituaal, wat heel mooi is, maar ook, dat we af en toe nog wel eens tijd hebben voor een bouwstuk, en dat is ook wel heel prettig ik kan me voorstellen, dat je dan zo'n ritueel doormaakt en kijk in de leerling gezel meester, dan zit je, een week later zit je er weer, en dan bouwt het zich langzamer op, en hier zit natuurlijk wat meer Qua tijd, wat meer hiëten tussen. Maar goed, aan de andere kant, je bent ook dan inmiddels wel meester, dus je kan ook wat meer hebben, misschien. Maar dan komt het misschien Nogmaals met een vraagteken Nog meer op jezelf aan.
Franca:Ja, nou zijn die clubs ook weer groter, dus je kunt daar die loge van de 18e graad, die heeft rond de 60 leden, dus je krijgt daar ook wel een beetje de tijd, om eerst maar eens te kijken en op de kolommen te zitten en mee te kijken, hoe dat allemaal in zijn werk gaat. De 30e graad is bij ons dan weer een stuk kleiner, dat zijn 25, 30 leden. Die komt twee keer per jaar bij elkaar, om daar bedreven in te raken In die graad en in die inwijding. Dat valt nog tegen. Dan is twee keer per jaar heel weinig.
Sander:Kan je omschrijven, wat daarin tegenvalt? Want je hebt het over, bedreven te raken In die graad? Is dat het verhaal? vertalen, naar jezelf vertalen?
Franca:naar jezelf. Het is ook gewoon het opvoeren van het rituaal, daar de functie in vervullen En nog goed weten, wat je nou precies op welke plaats wanneer moet doen, en in de gaten houden, dat iedereen zich goed heeft voorbereid op die functies. Als je ook maar twee keer per jaar zo'n tempel opbouwt, dan raak je daar ook niet echt bedreven in. Dan moet je wel heel goed gaan bedenken, hoe zat dat ook alweer En waar ligt dat allemaal, dat soort dingen. Daar moet je ook weer telkens opnieuw in komen?
Sander:Anton, heb je dat ook bij de merkmeesters, dit soort aantallen en hoeveelheden?
Anton:Bij de merk hebben we vijf of zes bijeenkomsten per jaar. Wat dan ook nog meespeelt, is de merk is eigenlijk een Engelse graad. Dus nu ga ik weer wat roepen, dat je denkt, van wat zegt hij nou, spreken ze Engels? Nee, maar Franka zei net al, die York Rite, dat zit wat meer in een Engels graden stelsel, die hebben een beetje een eigen rituaal. En de Nederlandse rites, dat is die 1 tot en met 33, van oorsprong heette, dat Schotsnam, dat heet.
Anton:In Nederland noemen wij dat nu de Nederlandse rites. En ja, die merkloge, die Engelse graad, die heeft wezenlijk een aantal andere dingen. Maar ja, we hebben in Nederland, in onze federatie hebben wij nog twee of drie Engels werkende loges, en de rest is allemaal Nederlands. Dus dat is ook een graad, waar niet zoveel in gewerkt wordt. Dus dat is ook voor de leden. Maar ja, dat kan ook eigenlijk wel weer heel erg leuk zijn, want daardoor maak je ook zo'n graad, en zo'n rites maak je ook weer mee. Maar ja, dat vergt dus wel wat meer tijd en aandacht van mensen van hoe zat dat ook alweer in het Engels, hoe werkte dat ook alweer?
Sander:Hoe zit dat bij? we hebben het al over Schotse rites, engelse rites. Kan je dat een beetje verduidelijken, franka?
Franca:Het is allemaal Schotse rites, maar in Nederland, in onze federatie, kennen wij drie variaties De Engelse rites, de Nederlandse rites en de Franse rites. Oorspronkelijk werd er in Nederland gewerkt, in wat wij de Schotse rites noemden, toen de tijd nog, zoals dat uit Parijs was overgekomen. Annie Besant was ook betrokken bij de oprichting van die eerste loges in Parijs, en die heeft het meegenomen in Engeland, maar via haar is het ook in Nederland terechtgekomen, en die rites kenden veel invloeden vanuit de theosofie, en dat is gebleven. En dat uitzicht in wat vroeger gedaan werd Gezangen, gebruik van wierook, wat in de Schotse rites niet gebruikelijk was, maar in de Engelse rites wel. En nog wat later is eigenlijk geconstateerd, dat, wat wij Schotse rites noemden, dat dat eigenlijk Nederlandse rites was, een beetje een vertakking van de Schotse rites, zoals dat in Frankrijk werd gedaan. Je moet al die landen, ja dat is heel veel waar.
Franca:In Frankrijk wordt in de Schotse rites gewerkt, want oorspronkelijk komt dat natuurlijk uit Schotland, en Fransen willen dat al helemaal niet Engels noemen.
Anton:Daar zit nog een beetje een ander kantje aan.
Franca:Maar goed, in Nederland hadden we dus de Schotse rites en de Engelse rites naast elkaar. Op een gegeven moment is die Schotse rites eigenlijk hernoemd tot Nederlandse rites, omdat dat toch afweek van hoe het de oorspronkelijke Schotse rites was En omdat het allemaal Schotse rites was. En vervolgens zijn er in Nederland loges geweest, die hebben de ritualen, zoals die in Frankrijk onder onze orde werden, opgevoerd, overgenomen. Die zijn nog wat soberder en wat humanistischer, en dat is de Franse rites, waar bij ons in gewerkt wordt. Dus nu hebben we nog de Engelse rites, de Nederlandse rites en de Franse rites, en in verreweg de meeste loges wordt in de Nederlandse rites gewerkt. We hebben nu, ik dacht, drie loges, die in de Franse rites werken, en we hebben er nog twee volgens mij, die in de Engelse rites nog werken.
Sander:Ik zit te denken, want je hebt keus, maar van tevoren weet je eigenlijk nog niet, waar je voor kiest. Want, je weet niet, wat het inhoudelijk je kan brengen.
Franca:Nee, we proberen, dat een beetje uit te leggen, en het heeft natuurlijk ook niet alleen te maken met het type rites, maar gewoon ook met een groep mensen, die zo'n loge is. En wij zeggen eigenlijk altijd Je eerste keuze is voor het stelsel, het systeem, je eerste keuze is voor de vrije menselarij. Als je dat besluit hebt genomen, dat je wilt toetreden, ga dan eerst nog eens goed onderzoek doen, bij welke groep mensen je wilt aansluiten En eigenlijk met welke rites die werken, is van ondergeschikt belang.
Franca:Maar ga kijken, of je een klik hebt met die groep mensen.
Sander:Het is inherent. Het moet leuk zijn met die mensen, en dan die rites. Je weet toch niet anders. Het idee is toch, dat je de keuze maakt.
Franca:Voor je leven. Dan kun je maar beter een club mensen uitkiezen, waar je een goed gevoel bij hebt, en zijn er Anton.
Sander:Misschien weet jij dat zijn er binnen de Le Drain Humain een hoop leden, die doorstromen naar welk vervolgpad dan ook? Of zijn er cijfers aan te hangen?
Anton:Ik heb daar geen cijfers van, maar ik denk dat meer dan de helft gaat toch wel door in zijgraden of hogere graden. Er zijn een aantal, die bewust zeggen nou ja, ik heb één tot en met drie. Er zijn een aantal, die bewust zeggen nou ja, ik heb één tot en met drie. Ik vind dat prima, maar er stroomt redelijk wat door.
Sander:En doen jullie als vervolgpaden ook iets aan duidelijk maken, wat er allemaal is.
Anton:Gaan jullie bij ze langs voor een infoavond of ik noem maar wat. Eigenlijk zijn de leden van die andere werkplaatsen, dus buiten één tot en met 3, die zijn eigenlijk ook een beetje ambassadeurs van die graden. Dus ja, op het moment, dat je het gevoel hebt van goh, voor dit lid, dit zou wel wat zijn, nou ja, pols dat eens even. Ja, je eigen enthousiasme voor die graden speelt natuurlijk ook mee, en wij merken nu bijvoorbeeld bij de merkgraad Die groeit bij ons ongelofelijk. We hebben een paar leden Nou, die zijn daar zo enthousiast over, en op een of andere manier werkt dat besmettelijk, en dat maakt het ook heel erg leuk.
Anton:Ik ben zelf voorzitter van de merk, en ik vind het een van de leukste graden, ik vind het prachtig. Wat? En tijdens die invijding? ik ga er natuurlijk niks over vertellen, maar ik kan wel vertellen, dat ik dacht op een gegeven moment goh, is dit herkenbaar, het lijkt een echte leven wel. Dus ik kon het ook zo op situaties plakken uit het echte leven. Ja, ja, en dat is gewoon heel mooi, want je kan er dan ineens boven staan, en je overziet dat, en dan denk je ja, inderdaad, zo werkt het. Ja, en je overziet dat, en dan denk je Ja inderdaad, zo werkt het Ja, wat goed.
Sander:Het geeft mij ook heel veel praktische inzichten. Ja, snap ik, we hebben het dan over de merken, over de Schotse rites en zo. Maar hebben jullie ook dingen als Het heilig koninklijke gewelf Of prins van het soeverein, rozenkruis Of hoge graden.
Franca:Het heilig koninklijke gewelven is het HKG. Dat is dan een van de York Rite graden En de soeverein prins van het rozenkruis. Dat zou bij ons, denk ik, de achttiende graad zo'n beetje zijn. De verdeling is wat anders. Ik heb wel eens begrepen, dat onze achttiende weer veel op jullie zevende graad lijkt. Ja, jullie zevende graad lijkt.
Sander:Ja, ik kan dat niet mee gaan kijken, ik ook. Ik weet er ook niks van af.
Franca:Nee, precies, dat is lastig. En over dat ambassadeurschap, omdat wij in één vereniging zitten, in die verdiepingsgraden ook draag je in principe in je blauwe loge een klein cordon van de verdiepingsgraad, die je hebt. Dus, als je de vierde graad hebt, dan draag je een klein cordon met een sleuteltje.
Sander:Als je gewoon in je blauwe loo, als je gewoon een inwijding of een verheffing of wat dan ook?
Franca:Je draagt in principe altijd bij bijeenkomsten in de tempel Wij noemen dat net weer wat anders dan jullie. Bij ons maken we onderscheid tussen informa's en voorhoven. Een voorhof is een vergadering met eventueel een studieonderwerp, en een informa is in de tempel, en dat kan een inwijding of een bouwstuk zijn. In wat voor graaf dan ook, en in een informa draag je je massonieke kleding, je regalia, en in principe draag je daar bij je meesterschoot wel doorgaans een functiecordon, als jij in je eigen loge een functie vervult, en een klein cordon van je hogere graad zeg. Maar Dus, je kunt zien, of iemand zo'n graad heeft. Dat is niet in alle loges even gebruikelijk, om dat te doen. Er zijn ook loges, waar ze dat dan weer liever niet hebben. Vanuit die hogere graden vind ik het juist wel fijn, dat dat gedragen wordt.
Franca:Het is ook gewoon. Die mensen kunnen dus vragen stellen.
Sander:Dat is wel bedoellijk, dat je denkt, wat heb jij nou, en dan kan het verhaal verteld worden. Ja precies, oh, wat leuk.
Franca:Oh, dat wist ik helemaal niet. En nog een stapje verder Op het moment, dat wij feestelijke gelegenheden hebben zomer Sint-Jan, winter Sint-Jan dan dragen wij vaak hoogste regalia in onze blauwe werkplaatsen, en dan draag je je regalia van je hoogste graad helemaal. Ja, precies In plaats van je meeste schootvel. Oh, ja, ja.
Sander:En dan de hoogste graad van de richting, waar je. Het is maar één richting bij ons, ja, dat is waar.
Franca:HKG en Ram Merck, die draag je daar niet, want dat is York Ride, dat zijn de zijgraden. In principe in de rechte lijn draag je dan bij feestende partijen Je hoogste regalia. Dus dat ziet er dan ook wel extra feestelijk uit.
Sander:Ja, maar dat is echt wel slim en handig, ergens ook wel, om een klein cordonnetje te hebben van de Want, het is ook Anders, is het heel erg gescheid. Maar goed, dat is nogmaals Vanuit. Die mannenloodjes zijn dat allemaal losse zuilen van elkaar, en bij ons is dat geïntegreerd.
Franca:Is dat eengeheerlijk Of daar prijs op gesteld wordt. Als zij dat in de loge Niet prettig vinden, dan doe je het niet. Maar anders draag je in principe, als je visiteert, ook je hoogste regaar.
Sander:Het kan natuurlijk zijn, dat je ergens in het noorden woont, omdat je natuurlijk komt In de vervolgpaden. Mensen van allerlei verschillende loges komen daar samen. maar ja, het kan natuurlijk zijn, dat je iemand Noord zit en iemand Zuid, dan kan je elkaar toch herkennen aan je regalia.
Franca:Ja, dan zijn wij niet zo groot. Dus, als je de 18e graad hebt, dan ken je elkaar dan zit je natuurlijk gewoon in diezelfde kapitel We hebben er maar één.
Anton:Dus iedereen, die lid is van de achttiende graad, die kennen we want, je bent lid van dezelfde achttiende graads loge.
Franca:We hebben wel drie merklages. dus dat is er eentje, waar een zijgraad, waar nog wat variatie in zit. We hebben, ik dacht, vijf loges van volmaking, dus de vierde tot en met de veertiende graad, maar ja, vanuit die loges van volmaking, dat stroomt allemaal door naar datzelfde kapitel van de achttiende graad wat fascinerend, wat leuk dat dat zo, dat dat zo werkt sommige dingen zijn regionaal en ja, op een gegeven moment kom je dan landelijk en is het zo?
Sander:wat ik begreep van van de eerdere afleveringen, is dat, als je bij Bij die 30e graad of hoger Dat dan ook wel verwacht wordt, dat je een functie gaat doen Of een bestuursfunctie of wat dan ook. Is dat bij jullie ook zo? Als je dat niet wil, moet je stoppen bij de 30e En anders, als je echt in de organisatie wil. Dan kan je door Of werkt dat op een andere manier, en dan kan je door of werkt dat op een andere manier?
Franca:Nee, want onze federale raad, de verenigingsorganisatie, daar kom je in principe al als meester, kun je daar al je loge vertegenwoordigen of daarin terechtkomen, en daar hebben die verdiepingsgraden geen waarde, en in de hierarchische lijn stroom je door telkens een werkplaats verder, en daar kun je functies gaan vervullen. Maar dat is dan verder niet nationaal geregeld, ofzo. Uiteindelijk is het pas in het conservatory, waar je komt, als je de 32e graad hebt, waar je weer wat bestuursachtige dingen nog kunt tegenkomen. En je kunt natuurlijk zelf bij je 30e graad zeggen van ik vind het mooi geweest, verder wil ik niet. Maar dat geldt voor elke stap en elke graad. Er zijn natuurlijk prima meesters, die de derde graad prachtig vinden en niet verder willen dan dat.
Sander:Ja, dat is ook helemaal, dat is ieder voor zich. Ja, en Anton, je hebt het al heel even een beetje aangestipt. Maar stel, ik ben lid van Le Drain Humain en ik ben meester nou misschien al een jaar of 1, 2, wat zou een reden kunnen zijn of wat zou jou als motivatie kunnen geven van kijk eens naar de vervolgpaden of de verdiepingspaden.
Anton:Nou ja, zoals ik eigenlijk al eerder zei, het zijn verdiepingspaden. Nou ja, zoals ik eigenlijk al eerder zei, het zijn verdiepingsgraden. Dus, elk rituaal, elke inwijding, net als de 1, 2, 3, is ook een inwijding. Dat doet iets met je. Nou, dat zijn die verdiepingsgraden ook, en door zo'n graad te beleven, krijg je nieuwe inzichten En haal je ook weer meer uit. Zeg maar je eerste, tweede, derde graad, ja En ja, het is eigenlijk al die graden. Het zijn voortdurend onderwerpen tot studie, en je krijgt gewoon wat meer input, wat bredere input, ja, wat je kan helpen, om die één tot en met drie weer beter te begrijpen, ja En ja, je blijft altijd leerling, zeggen we Dus ja, daar helpen die verdiepingsgraden bij. Ja, mooi.
Franca:Daar wil ik nog wel wat aan toevoegen. Wat ik leuk vind aan die graden, wat daarbij komt, is, dat je iets regionaler optreedt. Dat je mensen van andere loges gaat tegenkomen, Dus dat er ook meer dwarsverbanden komen tussen die blauwe loges, En je gaat iets meer het land in, Je gaat wat meer mensen leren kennen. Ik ben bijvoorbeeld dat is al een hele poos geleden lid geworden van toen ik enkele meester was van een merkloge in Amsterdam, Omdat ik daar mijn broeders en zusters uit Leeuwarden nog weer tegenkwam.
Franca:Want dat was voor hun de dichtstbijzijnde merklage, en zo kon ik dan toch nog eens in de twee maanden zeg maar Weer eens even bijpraten met mijn broeders en zusters uit Leeuwarden.
Anton:Ja, voor de contacten is het ook Ja dat snap ik helemaal.
Sander:Ik ga een beetje afronden. Is er nog iets, franka, voor jou als eerste, waarvan je zegt, dit hebben we nog echt helemaal gemist, en dit wil ik graag nog even vertellen? Anton, voor jou komt die vraag ook zo meteen. Ik zie al nadenken, als niks is, is het ook goed. Maar misschien, dat je denkt, van Nou, ik denk het internationale aspect van onze orde.
Franca:Want ik heb Parijs al een keer genoemd Wij zijn een onderdeel van een wereldwijde organisatie. We zitten in 24 landen, en sinds ik deze functie heb ik ben een soort nationaal grootmeester denk ik, dat je zou kunnen zeggen, alleen, wij gebruiken die titel niet. Wij hebben internationaal een grootmeester, en die zit in Parijs. Althans, die is in Parijs gezeteld. Maar het betekent wel, dat je ook een soort van toegang hebt Tot al die werkplaatsen over de hele wereld, en via onze website En ook via de vertegenwoordigers van de opberaad Kun je redelijk makkelijk uitvinden, waar alles in iedereen zit, en kun je gaan visiteren bij broeders en zusters, die in principe ergens in een ander land in grote lijnen volgens hetzelfde rituaal werken. En dat is fascinerend, dat is zo leuk. Ja, dat is heel gaaf. Wat?
Sander:goed, dat kan als grootmeester natuurlijk, maar dat geldt voor iedereen. Dat moet ik nog even verduidelijken.
Franca:Dat het niet alleen voor jou geldt, maar voor iedereen, die lid is van. Ik heb van de week nog uitgezocht voor een leerling uit het oosten van het land, die naar Japan gaat En die graag naar een loge, die in Tokio zit, op bezoek zou willen gaan, en dat contact is gelegd, althans, de contactgegevens zijn doorgegeven. Dat kan dus. Dus dan is het gewoon eigenlijk uit de vogel, op welke dag, op welk tijdstip je waar moet zijn, of je in de goede periode in Tokio bent, dat je ook werkelijk ergens bij kunt zijn.
Anton:Wij zijn zelf, want toen waren we volgens mij net meester of zo. Toen zijn wij in Nieuw-Zeeland bij een loge geweest, en dat is zo grappig, want je komt er, je kent die mensen niet, maar je deelt een hele belangrijke ervaring in je leven, en dat geeft zo'n aparte band. Dus je hebt direct gewoon een klik met die mensen, en ja, het zijn ook je broeders en je zusters, en ja, dat geeft toch een hele leuke band. Ik heb zelf vrij veel in België gewerkt. Nou ja, in België zijn we een redelijk grote loge of federatie, en daar hebben we heel veel leden in. Nou, daar zit in Brussel een logegebouw. Ik geloof, dat er iets van twaalf of dertien tempels in zitten. Nou, we hadden een zuster daar, daar ging ik dan naartoe, En dan zei ik van nou, waar gaan we naartoe? En dan zei ze nou, waar heb je zin in Een werkgraad, een leerling? ging ik er naartoe. Dus dat is het leuke.
Anton:Dat is het leuke van zo'n internationale club Wereldwijd heb je gewoon hele leuke banden En een heel gemakkelijk entree.
Sander:Je zei, je ging de vraag ook aan mij stellen. Ja, ik wou het net gaan vragen, maar als je iets hebt, is het nog een onderdeel.
Anton:Nou ja, het thema was die zijgraden, verdiepingsgraden Ja, ik kan eigenlijk alleen maar meegeven, Het is een onuitputtelijke bron van inspiratie, die graden, En ja, dat maakt het zo leuk. Dus ik kan iedereen en of het nou binnen de Groot-Oosten is of voor onze eigen federatie Ja, ik kan iedereen die graden van harte aanbevelen. Het is echt leuk.
Sander:Wat een hele mooie positieve laatste woorden, anton. Dankjewel, graag gedaan.
Sander:Dan gaan we hier ook mee afsluiten. Frank, jij ook Onwijs bedankt voor al je informatie en je kennis. Op de website van Le Drain Humain is natuurlijk een hoop te vinden, dus die zal ik ook in de show notes neerzetten. En ook heel erg bedankt, dat ik bij jullie thuis aanwezig mocht zijn. Dank voor de gelegenheid. Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering van de Vrijmetselaars podcast. Ik vind het leuk, als je contact met me opneemt. Dit kan via Instagram of Facebook. Zoek in beide gevallen op Vrijmetselaarspodcast, en je kan me ook een mailtje sturen op vrijmetselaarspodcast at gmailcom. Vanaf aflevering 30 is er van elke aflevering een transcriptie beschikbaar. Deze transcriptie is te vinden op de website van de podcast. Luister je graag naar de Vrijmetslers podcast en waardeer je de afleveringen. Dan kan je nu ook een fooi geven. Dit kan via fooiepotcom, en fooiepot is met de D van podcast Of klik op de Support the Show link onderaan de show notes. Tot de volgende aflevering TV Gelderland 2021.