Vrijmetselaars Podcast - podcast over de vrijmetselarij

36 - Peter over de Merkmeesters

Sander Season 5 Episode 36

Een mooi vervolgpad in de rijke traditie van de vrijmetselarij - de graad van de Merkmeester. Peter, District Grootmeester van de Merkmeesters en Royal Ark Mariner, neemt ons mee in een verhelderend gesprek over deze bijzoindere vervolgroute na de meestergraad.

Wat maakt de Merkgraad zo bijzonder? Peter beschrijft hoe deze graad een natuurlijke brug vormt tussen de symbolische bouwkunst van de blauwe graden en diepere maçonnieke wijsheid. Verrassend genoeg ligt de focus niet op het verticale, spirituele aspect maar juist op het horizontale - praktische levenswijsheid die direct toepasbaar is in het dagelijks leven. De symboliek van het merkteken, dat oude steenhouwers op hun werk achterlieten, vormt een krachtige metafoor voor onze eigen nalatenschap in de wereld.

Organisatorisch biedt de Merkgraad een opvallende structuur. Onder Engelse jurisdictie verenigt het internationale broeders, met Nederland als district. De loges komen slechts drie tot vijf keer per jaar bijeen, waardoor leden meerdere loges kunnen bezoeken of zelfs toetreden. Peter's enthousiasme voor het internationale karakter is aanstekelijk - "de wereld gaat ineens open" voor broeders die graag reizen en verbindingen leggen.

Opvallend is ook de liefdadigheidscomponent via het Mark Benevolent Fund, een aspect dat Peter in Nederland sterker wil ontwikkelen. Met veertien actieve rollen in het rituaal krijgen nieuwe leden bovendien snel kans op betekenisvolle participatie.

Voor meester vrijmetselaars die zich afvragen welke weg te bewandelen na hun verheffing, biedt deze aflevering waardevolle inzichten. Zoals Peter het treffend samenvat: de vrijmetselarij is "één grote schaal met misschien wel 1100 snoepjes" - en de Merkgraad is er een om langzaam van te genieten.

Website merkmeesters - Merkmeesters.nl

Royal Ark Mariner - https://www.merkmeesters.nl/introductie-ram

Kitkat reclame - https://youtu.be/ppD73SaPjH0?si=2oXogaG_oMqFDY2H 

Michael of Kent - https://princemichael.org.uk

Blauwe Graden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Graad_(vrijmetselarij)

Concord Lodge Rotterdam - https://www.concordlodge.nl/other-orders/mark/

Bouwsymboliek - https://vrijmetselarijgroningen.nl/vrijmetselarij/bouwsymboliek/

Royal and Select Masters - https://royalandselectmasters.com/

Heilig Koninklijk Gewelf - https://www.hkgnederland.nl/

Crypted Degrees - https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptic_Masonry

Support the show

🙋‍♂️ Ik vind het leuk als je contact met me opneemt. Dat kan via:
📧 E-mail - vrijmetselaarspodcast@gmail.com
📸 Instagram - VrijmetselaarsPodcast
👍 Facebook - VrijmetselaarsPodcast

📰 Substack - VrijmetselaarsPodcast

🧑‍💻 Website - https://vrijmetselaarspodcast.buzzsprout.com

🫙Luister je graag naar de Vrijmetselaars Podcast en wil je een fooi geven? Dat kan! Ga naar Fooienpod en doneer vrijblijvend éénmalig of maandelijks een zelf te bepalen bedrag. Alvast bedankt!

Peter:

Als je zegt, van ik wil eigenlijk die bouwsymbolieke vrijmetselerij wat meer uitdiepen, dan is de stap naar de merk in mijn optiek in alle bescheidenheid de meest logische stap, die je kan zetten.

Sander:

Welkom bij de 36e aflevering van de Vrijmetselaars podcast. Mijn naam is Sander, en in deze podcast interview ik elke aflevering een vrijmetselaar of een persoon gelinkt aan de vrijmetselarij, om samen met jou, de luisteraar, antwoorden te vinden op vragen over de vrijmetselarij. Op deze manier hoop ik, een helder beeld te scheppen, wat de vrijmetselarij nu werkelijk is en wat het niet is. Dit is het vierde en laatste deel van de serie over de vervolgpaden van de vrijmetselarij. In deze aflevering heb ik Peter te gast. Peter is de district grootmeester van de Merkmeesters en de Royal Ark Mariner. Samen gaan we het hebben over de graad van Merkmeester. Waarschijnlijk gaan we het ook nog wel even hebben over de graad van Royal Ark Mariner, en we gaan het ook hebben over het merkteken, dat je als mens achterlaat, voordat we zo verder gaan met de aflevering over de Merkmeesters TV Gelderland 2021. De huidige serie rondom de vervolgpaden Volg ik met grote interesse.

Sander:

Afgelopen november ben ik verheven tot meester En ik ben me aan het oriënteren op het vervolg, dus de timing is perfect En fijn, om de verschillende broeders Met zoveel passie en liefde Over hun kapittels te horen praten. Ik wens je nog heel veel succes. Met de podcast Wil ik een groet, harold. Harold, dankjewel, leuk, dat je het interessant vindt. Ik vind het zelf ook heel erg interessant. Leer weer veel. Dus daarmee ga ik vanuit, dat jullie ook weer veel leren. En goed, om je op deze manier te oriënteren.

Sander:

Toch Volgende Lieve broeder Sander, ik ben een pas ingewijde broeder uit België, en ik wou je gra gesprekken en verhalen, die ik kon beluisteren via jouw podcast tijdens mijn eerste reis van profaan naar vrijmetselaar. Je hielp me op de innerlijke weg, die ik mocht afleggen. Ik luister zeker verder Met warme en broederlijke groet, broeder Stijn Stijn, dank je wel voor je mailtje. Ik ben blij, dat het je heeft geholpen op je weg naar de Vrijmetselarij, en ik hoop, dat het je ook nog verder helpt. Via Instagram heb ik een bericht gekregen.

Sander:

Waarde, broeder Sander, ik luister geregeld naar je podcast. Ga zo door, en ja, je wordt beluisterd vanuit Schravendeel in Zuid-Holland met broederlijke groet Sinisa Sinisa, dankjewel voor je berichtje, en ook heel fijn, dat ik vanuit Schravendeel beluisterd word. En Schravendeel heeft net zoals Sertogenbosch S-hoofdletter van de plaatsnaam. Altijd leuk, om weer te zien. Dag Sander, ik wil je graag bedanken voor jouw leuke en leerzame podcast. Ik had wel eens van de vrijmetselerij gehoord, maar wist er weinig van.

Sander:

Recent kwam ik het weer tegen, en mijn interesse is gewekt. Ik het weer tegen, en mijn interesse is gewekt, en ik ben nu eerst zelf verder aan het onderzoeken. Dan volgt er nog een hele lange, hele leuke mail met vriendelijke groet Patricia. Nou, patricia, dankjewel voor je bericht. Je mail gaf je ook aan, dat je fijn vond, dat er ook vrouwelijke vrijmetselarij behandeld werd en de gemengde vrijmetselarij.

Sander:

En nou ja, niet onterecht natuurlijk. Dat is een ook heel mooi deel van ons massunieke landschap, wat we hier in Nederland hebben, en in Nederland is het allemaal veel kleiner en heel anders dan in het buitenland. Dus dat is natuurlijk een beetje de discrepantie eraan. Maar fijn, om iets van je te horen. Dan hebben we natuurlijk nog het leuke onderdeel. Tenminste, ik vind het leuk. Misschien vind je er allemaal niks aan, maar ik vind het altijd heel leuk, om te kijken, waar de nieuwe locaties zijn, waar er voor het eerst naar de Vrijmetselaars podcast is geluisterd. Ik heb er nu drie, want ik heb normaal een overzichtje van vier, maar eentje, daar staat geen plaatsnaam bij.

Sander:

De eerste locatie is Berlichem, noord-brabant. De tweede locatie is Jetten, dat is Brussel, ik heb het net even opgezocht. Het ligt een beetje ten noordwesten van Brussel bij het Academie Ziekenhuis. En de derde locatie is Oldebroek, gelderland, en dat ligt een beetje richting, het ligt op de grens van Gelderland en Overijssel, een beetje richting Flevoland. Beste luisteraars, allemaal ontzettend leuk en ontzettend bedankt, dat jullie vanuit die locaties naar de Vrijmetselaarspodcast luisteren. Wil je ook contact opnemen met de Vrijmetselaarspodcast? Dat kan, stuur dan een mailtje naar vrijmetselaarspodcast at gmailcom En Vrijmet At gmailcom. En vrijmetselaars podcast is gewoon aan elkaar. En dan gaan we nu door met de aflevering over de Merkmeesters. Peter, welkom bij deze aflevering. Leuk, we zitten in jouw kantoor. Ja, hoog, mooi uitzicht. Ik kijk op het raam uit, dus ik kan af en toe even wegdwalen. Ik ben full concentrated. Heel goed, fijn, dat je tijd voor me wil maken. Ik begin, zoals ik al eerder zei, eigenlijk altijd met de vraag van hoe ben je bij de vrijmetselarij terecht gekomen? Kan je dat vertellen?

Peter:

Ja, dat was in 2003 en ik denk dat in 2002, ik was toen 42. Buitengewoon materialistisch mannetje Carrière go go go. Ik reisde veel, want mijn beroep was en is nog steeds internationaal fiscalist. Dus ik reisde de hele wereld rond. Dan krijg je toch dat moment, weet je van? Ik weet niet, of je die KitKat reclame kent. Waar zijn we eigenlijk allemaal mee bezig? Misschien is het ruim voor jou?

Peter:

Nee, ik herken het wel, waar zijn we nou met z'n allen mee bezig? En ik had een oom Dus dat is een oom van mijn vrouw, moet ik zeggen. Die Dus dat is een oom van mijn vrouw, moet ik zeggen. Die was vrij metselaar in Breda, en lang verhaal, kort verhaal Er is een gesprek gekomen, die heeft me gekoppeld aan een van zijn logegenoten, die toevallig naar Den Haag was verhuisd En die op zoek was naar een nieuwe loge, en die heeft mij toen bij Vincent de la Chapelle aangemeld. Ik heb een gesprekje natuurlijk met hem gehad, en ik dacht van ja, dit is eigenlijk een soort bouwsteentje, wat ik nog mis in mijn profane leven. Ik ben niet christelijk opgevoed. Op de werkplaats Kees Boekenschool wordt er in Beeldhoven gezeten. Dat is een heel ander verhaal, dus vrij maagdelijk, dus eigenlijk nooit echt mee bezig geweest Met de hoge of met de christelijke kant van de maatschappij. Dus ik vond het eigenlijk wel goed, om op dat moment die stap te wagen. Nou ja, goed, here I am.

Sander:

Maar had je in die tijd, had je het gevoel, dat je inderdaad Ergens naar op zoek was, want je zei van ik miste nog een bouwsteentje. Is dat? En wist je toen überhaupt al van de vrijmetselarij af Of zocht je het bij andere dingen.

Peter:

Ja, want Klopt Een studiefriendje van mij. Dus dan gaan we weer een heel eind terug. Zijn vader was ook vrijmetselaar, en we hadden het er wel eens over. En hij is dat niet, is het nog steeds niet. Dus ik wist, dat er iets bestond als vrijmetselarij. Ik kwam redelijk vaak in Rotterdam. Ook Dat Loersgebouw was vrij zichtbaar met die passende winkelhaak, dus ik werd er ook redelijk vaak aan herinnerd. Dus ik was wel gericht naar die vrijmetselrij. Dus, toen ik hoorde, dat die oom vrijmetselaar was, toen kon ik daar wel heel snel op inschakelen. Ja, de zoekende mens weet je. De inhoud van die zinssnijden ben ik in ieder geval later pas goed gaan begrijpen. Maar natuurlijk, kijk, je hebt behoefte, om Na te gaan denken Over dat ongrijpbare, het grote vraagteken En dat met z'n allen eigenlijk.

Peter:

Dat je dat met een groep doet, je kan aanvullen, en zo is de reis begonnen.

Sander:

Ja, mooi. En dan van een sprongetje terug Maken we nu weer een sprongetje vooruit, want het gedeelte met de blauwe graden slaan we nu eigenlijk een beetje over, want nu ben je districtgrootmeester van, mag ik zeggen, van de merk.

Peter:

Of is dat de populaire? Ja, hoor, dat is goed, dat is een mooie afkorting. Ja, wanneer kwam dat op je pad? Nou, toen ik dus die drie graden gedaan had van leerling gezel, en dan meester Bleek dus, dat ik nog lang niet klaar was voor die fremesslerij, in die zin, dat ik er nog niet zoveel van begreep. Want ik had echt het gevoel van ja, is dit het nou Van alle tijd, die ik erin gestoken heb, is dit nou de output, is dat nou, wat ik ervoor terug krijg? Kom op, jongens, het kan niet waar zijn.

Peter:

Achteraf denk ik van oh joh, je hebt zoveel niet gezien. Maar goed, dat is achteraf. En dat ventileerde ik ook wel, want ik ben wel iemand, die zijn mening geeft over zaken, en dat ventileerde ik dus in die 70 graden. En nou, een hele mooie man Hij is helaas overleden, siebertunus Boy Ooit, ook district grootmeester geweest, maar toen hij me dat hoorde zeggen, was hij dat zeker nog niet Die heeft me toen eigenlijk bij mijn velletje gepakt En zegt van oké, weet je, ik denk, dat die merk wel, wat voor jou is, als ik je zo hoor praten, en dan komt de rest ook wel goed, en dat was fijn, dat er dus broeders rondlopen, die dat soort tentakels hebben. Dus niet vanuit Een soort drang, ik moet zoveel mogelijk Mannen die merk intrekken, nee, gewoon goed kijken naar de persoon, die wegen, en op een gegeven moment denken van oké, dit is echt iets voor hem. En daar heeft hij zo verschrikt gelijk in gehad.

Sander:

En dat was mijn volgende vraag Had hij het bij het juiste eind?

Peter:

Ik kwam dan in een loge, waar het ritueel by heart gedaan werd, dus by heart, dus niet uit het hoofd, maar by heart, dus uit het hart. Nou, dat was al een openbaring, en het paste zo goed in mijn profane positie. Ik reis graag, ik ben zeer geïnteresseerd in andere landen, en ja, die merk, dat is een gezelligheid En een gezel. Reis, dat weten we. Ga nou de wereld in en doe daar wat mee, en kom dan, als je dat gedaan hebt, terug en vertel ons, wat je ermee gedaan hebt. Nou, dat sprak mij zo aan, en dat komt ook uit. De merk is daar komen we dadelijk nog wel op is niet Nederlands, maar nodig je ook uit, om te gaan visiteren, niet alleen in Nederland, maar juist ook in Engeland, in België, in Duitsland, in Spanje. Weet je Dus, die wereld gaat ineens, en dat was voor mij wel heel belangrijk, want daar voelde ik me erg thuis. Ja, dat kan ik me wel voorstellen, dat het past.

Sander:

En nu zeg je twee dingen, waar ik eigenlijk wel een verduiling op wil. Want je zegt ten eerste het is een gezellig raad, en ten tweede dat zei jij niet, dat zei ik eigenlijk. District, het is een district. Zou je eerst even breed over, setting de scene. Wat is dat district dan? Waarom is Nederland een?

Peter:

district. De graad van Merkmeester tussen haakjes en ook die van Nora Aertmerner, dat komt straks op zit organisatorisch in Engeland. De grootmeester zit in Engeland, en wat is, zoals wij hier in Nederland blauw, het Groot Oosten hebben, het Grootloge is het daar de Grand Lodge of Markmaster Masons of England and Wales and its districts and lodges overseas. Dat is de volledige retologie, daar heb je het al. And its districts and lodges overseas. Dat zijn wij onder andere. Nou, hoe is dat? nou Zit het in elkaar? Engeland is opgedeeld in provincies, dus daar heb je provincies En alles buiten Engeland en Wales, dat zijn districten, en Nederland is dus één district, ja, en die provincies en die districten worden dan geleid door een provinciaal grootmeester Of een district grootmeester, en dat vind ik ook wel heel apart. Maar misschien maak ik nu de grote sprong.

Peter:

De leider, de grootmeester van de merk en van de Royal Art Mariners Is Prins Michael of Kent. Dat is dus echt een royal van het koningshuis in Engeland. Ik vond dat wel intrigerend. Niet zozeer, dat het een royal is, maar ik dacht van hé weet je, die vrijmetselerij? daar wordt altijd zo geheimzinnig over gedaan hier in Nederland. Je moet het ja de een wel, de ander niet doen. Maar over het algemeen is het toch wel iets als je het aan de Nederlander vraagt van nou ja, dat is die geheimzinnigheid. We proberen natuurlijk, alles aan te doen, om dat weg te poetsen.

Sander:

En in.

Peter:

Engeland is gewoon een lid van het Koningshuis, is gewoon grootmeester, en dat geldt dus ook voor de Blauwe Gade. Dat is ook een lid van het koningshuis, grootmeester. Dus dat betekent dat ja als een lid van het koningshuis. dan zeg je daar een lid van nou ja en daar ook vanuit komt.

Peter:

Kijk maar naar onze website Merkmeestersnl. Dan zie je ook een plaatje van Prins Michael, En die geeft dan een mandaat aan nou ja, in mijnval een district, grootmeester, En daar staat dan golfweg in van kijk eens, al mijn gezag, dat heb jij dan maar dan in je district. Ja precies, natuurlijk wel subject to alle regeltjes, die hij jou ook oplicht, maar zo werkt het Ja.

Sander:

dus, alle merkmesterloges buiten Engeland, wat je net al in het begin had, overseas, dat zijn allemaal districten van Ja, dus.

Peter:

Duitsland is een district, belgië is een district, spanje is een district. Dan heb je ook nog lodges overseas, dat zat ook in die naam. Nou, dat zijn plaatsen, waar er Er te weinig Merkmeesters zijn, eigenlijk. Dan wordt er een lodge gecreëerd, maar die zit dan rechtstreeks onder Engeland, Zonder dat er een districte is Gewoon een losse lodge, en is de voertaal ook Engels?

Sander:

Of is dat gewoon de taal van?

Peter:

het land, nee De voertaal. De bijeenkomsten, die we in Engeland hebben, ja, daar is natuurlijk de voertuig Engels. Het interessante is, dat Nederland het eerste district was, wat van Engeland toestemming heeft gekregen, om het rituaal in het Nederlands te mogen opschrijven en ook te mogen uitvoeren.

Sander:

Maar daar zat ik aan te denken, al die ritualen zijn natuurlijk Engelstalig.

Peter:

Zo is het ja, dus daar hebben destijds boerders echt hun best op gedaan, om dat heel mooi in het Nederlands te vertalen, en dus wij de voortalen in onze loges is Nederlands.

Sander:

Oké.

Peter:

Ga je naar Duitsland, en daar is die merk echt ontstaan uit het contingent, dat is zeg Engelse officieren, die daar gelegerd was. Ja, daar is het nog steeds in het Engels. O jee, in België is het in het Engels, het Frans en in het Nederlands.

Sander:

Natuurlijk zou ik bij het kruisen.

Peter:

In Spanje is het ook nog niet in het Spaans Ook nog in het Engels. Dus daar zijn we best wel trots op.

Sander:

Dat wij het gewoon in het Nederlands. Waar zit het verschil in dan? Want ik kan me voorstellen, en dat is heel generaliseerd, maar volgens mij zijn Nederlands beter in Engels dan Spanjaarden, bij wijze van. Dus wij kunnen zich makkelijker aanpassen.

Peter:

Ik denk, dat dat toch ligt aan de ontstaansgeschiedenis Van de districten. Duitsland en Spanje Zijn toch echt gevormd door de Engelsen zelf.

Sander:

Die daar zaten.

Peter:

En België en Nederland Is anders. Hier zaten natuurlijk ook wel Engelsen, want we hebben wel Engelstalige Lodges. We hebben bijvoorbeeld de Concord Lodge in Rotterdam, daar, die hebben nog steeds Het Engelse rituaal, die doen het Engels. Daar zitten ook veel, die hebben nog steeds het Engelse rituaal, die doen het in het Engels. Daar zitten ook veel Laten. We zeggen experts, die zijn daar lid, en dat is natuurlijk voor hen veel makkelijker. De meeste loges, die doen het allemaal gewoon in het Nederlands.

Sander:

In ons district Ik heb hier al heel veel vragen over. Maar ik had net al aangegeven, Het zijn twee vragen, waar we nog even op terugkomen. Dit was dan even één. tot zover, laat maar zeggen. En het tweede gedeelte was eigenlijk want je zegt, dit is een typische gezellig graad. Kun je daar wat uitleg over geven?

Peter:

Ja, mag ik dan even gaan naar de vraag van waarom zou je een vervolggraad doen? Zeker, je hebt dus die drie graden gedaan. En dan, waarom dan nog verder? En die vraag heb ik mezelf natuurlijk ook gesteld. Nou, ik heb je al verteld, hoe dat bij mij is gegaan. Vrij profaan En vrij Redelijke dosis geluk.

Peter:

Maar terugkijkend Denk ik van ja, wacht nog eventjes. In die meestergraad, waar je het hebt, over het woord, dat verloren is gegaan, is er ineens zo'n passage je moet er echt even goed naar kijken nog een keer van dat jij als aankomend meester ik weet niet precies, waar dit staat, daar houden we het te goede maar dat je daar wel zegt of belooft eigenlijk, om er alles aan te doen, om dat woord weer terug te vinden, dan hebben we het wel over het verloren gegaan aan het meesterwoord. Eigenlijk voor de goede verstaan moet dat eigenlijk al een uitnodiging zijn van hé, wacht even, want oké, het is weg, we hebben een nieuw meesterwoord. Ja, het is weg, we hebben een nieuw meester. Wordt, waar moet ik dan gaan zoeken? ik heb dat echt ervaren als een uitnodiging tot die eerste drie graden zijn echt, wat ik zou willen noemen, bouwsymbolieke graden.

Peter:

Dus de hieromieten, de tempel van Salomo zit echt in die bouwsymbolieke, dat gaat door. Er zijn bouwsymbolieke vervolgggraden, en de eerste vervolggraad, die je dan tegenkomt, is de merk. Dat is een bouwsymbolieke graad, gaat ook over de bouw van de tempel. En vervolgens is ja, eigenlijk zou daarna de Royal Enselect Masters moeten komen. Dat kan niet, want dat mag je pas doen, als je de Royal Arts, het heiligkronig geweld hebt gedaan Dus de tweede stap is dan het heiligkronig geweld.

Peter:

En wil je het dan compleet maken, voordat je want? daarna komen dan in bouwsymbolieke graden, de meer christelijke graden. Dan zit die Royal Select Masters, zit daar dan ook in de cryptic degrees.

Sander:

Oh, ja, en ook in.

Peter:

de cryptic degrees zitten we tussen. Dus de merk is echt een, als je zegt van, ik wil eigenlijk die bouwsymbolieke vrijmetselrij wat meer uitdiepen. Dan is de stap naar de merk in mijn optiek, zeg ik dan maar in alle bescheidenheid de meest logische stap, die je kan zetten. Zie je het als een uitdieping? Dus het is een gezellig gaat, het spit zich toe op de gezellig gaat, dus het is een gezellig graad, Het spit zich toe op de gezellig graad, en het is een uitdieping, het is een soort masterclass, die je krijgt. Je hebt leerling, gezel, meester. Nou, als je het dan heel simpel wil zeggen, dat de gezel, die zie je uitgediept in de merk, en de meestergraad zie je dan uitgediept in het HKG en natuurlijk ook in die Royal Select, die er eigenlijk voor hoort. Nog anders gezegd, die merkgraad is echt een ontdekking, een levensles in het horizontale vlak, beetje in het verticale, maar met name in het horizontale vlak. Ik ervaar de Royal Arts en de Royal Select echt de verticale lijn, ontdekking van Jouw, connectie met het hoger, wat het dan ook mogen zijn. Dat was voor mij dus Op advies, Moet ik zeggen, want in het begin weet je natuurlijk, ik had er niks over gelezen, zoals je eigenlijk hoort te doen, maar goed, leunt heel erg op de broeder, die je introduceert, uiteraard, ik dacht hé, dat is gaaf, ik kan eerst eens dat horizontale vlak eens gaan ontdekken. Die reizende gezel En de levenslessen, dat zijn ook de levenslessen, die je dus In je huidige leven, die zijn zo herkenbaar. Daar mag ik natuurlijk nu niks over zeggen, maar die zijn zo herkenbaar, en Je ziet het ook terug in hoe die graad is opgebouwd. Je wordt ook uitgenodigd om.

Peter:

Kijk, die Engelse vrijmetselerij is 180 graden anders opgezet dan de Nederlandse. Misschien dat even vertellen. In Nederland is het zo, dat je wordt lid van één loge, die komt wekelijks of tweewekelijks of maandelijks een enkeling bij elkaar. Dan heb je een aanneming Of een bevordering of een verheffing. Maar je hebt ook heel veel comparaties, ja, en je wordt toch geacht, als je daar aan klopt, om daar dus aanwezig te zijn. Dat is best wel, als je een wekelijkse loge hebt. Voor de huidige generatie Best wel een tijdsbeslag, weet je, elke week daar aanwezig zijn. Hallo, ik heb ook nog een ander leven. In die Engelse vrijmetselrij is het andersom. Je wordt lid van een loge, want daar klop je aan, en je komt drie keer per jaar, bij een drie misschien vier keer.

Peter:

Een reguleerde loge? Ja, de reguliere loge, wat meer frequent, maar niet zo frequent als in Nederland, want ze hebben geen bouwstukken.

Sander:

Dat doen ze dus niet aan.

Peter:

Ze hebben alleen maar open loges. Natuurlijk worden er thuis wel bijeenkomsten, maar als ze dus naar de merk gaan, dat is dus een bijeenkomst, de loges hier in Nederland drie tot max vijf keer per jaar komen die bij elkaar, en die bijeenkomsten zijn dus allemaal ritualen. Ja, dat is dus altijd gezelligheid. Een bevordering, dat zijn dus bevorderingen. En één, dat is installatiebijeenkomst, waar, laten we zeggen, de acht parameesteren worden geïnstalleerd.

Peter:

En zijn officier, zoals je dat ook in de blauwe gade hebt. Ja, ja, ja, dat betekent, dat je, als je dat doet, dat je dus ja, drie keer ben je dan bezet. Maar als je meer wil, dan mag je lid worden van een andere merklord. Dus je kan eigenlijk afhankelijk van de tijd, die je hebt, kan jij gewoon zelf bepalen, ja, hoe vaak wil ik het meemaken, en dat is dan lidmaatschap.

Peter:

Maar je kan natuurlijk ook gewoon ergens visiteren, maar als je een paar keer ergens gefisiteerd hebt, dan is de kans groot, dat je gevraagd wordt, joh, als je het hier zo leuk vindt. misschien moet je lid worden van onze club, En dat kan in de blauwe garen niet.

Sander:

Maar je bedoelt, dat je lid kan worden van meerdere merkloosjes.

Peter:

Ja zo.

Sander:

En daar mag je dan ook functies vervullen. Maar hoe vindt dan de verdieping plaats, dat je juist, om het met broeders erover te hebben, dat je dan een soort verdiepingsslag maakt? Ik bedoel alleen maar zeggen van, als je zo'n ritueel hebt doorgemaakt, staart het dan vervolgens een paar maanden alleen voor, of hoe vinden jullie elkaar?

Peter:

Kijk, nieuwe merkmesters, die worden altijd wel bij de arm genomen. De create mentor wordt daar wel eens voor gebruikt. Ik vind het erg belangrijk, dat daar extra aandacht aan wordt gegeven, want ja, ik bedoel, in het begin kan het zo zijn, dat je dus bevorderd bent En dat je een half jaar later weer je volgende logebijeenkomst hebt.

Sander:

Dat is best wel.

Peter:

Dus die mentor moet er dan voor zorgen, dat in die tussentijd, laten we zeggen, het vuurtje aanblijft, en dat kan zijn. Nou, je bent nu bevorderd, jij was het centrum Van het ritueel. Het is hartstikke leuk, om nou niet te lang te wachten, om dat nog eens mee te maken. Maar vanuit de kolommen.

Sander:

Dat je vol met vragen zit.

Peter:

Precies. Het is altijd goed, voordat je een heleboel dingen gaat vragen, om nog eens eerst weer dat mee te maken. Nou, sommige broeders hebben dat uit zichzelf, die gaan zelf. Maar meestal is het handig, om iemand vast te klampen en zeggen joh, kun jij mij eens wat meer vertellen? En dan al heel snel word je meegenomen naar een andere loge. Mooi, ja, een andere loge. Mooi, ja, een heel mooi aspect van dat merkritueel is het feit, dat het wordt beoefend, waar uit mijn hoofd zegt veertien boerders actief zijn. Dus, als je het even gelijkt met de blauwe oogaden, dan heb je de achtbare meester, dan heb je natuurlijk de redenaar, de binnendekker, de geleider, opzieners En de opzieners, en dat is het, dan Misschien de ceremoniemeester nog een beetje rondloopt. Hier zijn het de veertien. Dat is een hoop, veertien broeders.

Sander:

Die een actieve rol hebben Tijdens het ritueel.

Peter:

En dat betekent dus, dat jij al vrij snel Krijg jij Een rol in het, in het ritueel. Ja, dat zou wel moeten. Dus je bent, als we het even mogen bagatelliseren, als een toneelspel, je bent al heel snel een van de spelers. Ja, cool, en dat hebben niet veel andere orders, kan ik zeggen. Dat heeft natuurlijk ook een nadeel, want wat je natuurlijk wil voorkomen, is, dat zo'n net aangenomen merkmeester niet meteen dieper gegooid wordt. Dus wordt er ook wel aangegeven. Als je dus een functie te vervullen hebt, laat hem nou alsjeblieft A, b, c, d niet doen, want dat kan niet.

Peter:

Eerst even alles landen, voordat je meteen aan de bak moet. Maar ik merk gewoon, dat dat aspect aanslaat. Dus de combinatie van dat het over het dagelijks leven gaat, waar je nu in staat, in combinatie met dat je al vrij snel actief ook een onderdeel bent van dat cadeautje, wat je aan die kandidaat geeft, zoals jij dat ook ontvangen hebt, dat is een hele aantrekkelijke Twijfel, even, waar we het eerst over moeten hebben, want we hebben over of de symboliek, of wat je nu ook al aangeeft.

Sander:

je hebt het al een paar keer gezegd, dat het zo'n bijna een praktische graad is. Mag ik dat zo zeggen? Nou, ja, ik weet niet, wat je precies met praktisch bedoelt. Nou, omdat je zegt, het is heel erg toepasbaar in het leven, in dat horizontale vlak.

Peter:

Ja, ja, ja, Dat heeft dan met name te maken, met kijk, elke graad, die je gaat doen in de vreemdmetselerij word je geconfronteerd met levenslessen En zo ook natuurlijk in de merk gaat En ook in horenaardmerken gaat. De levenslessen, die je in de merk te horen krijgt En waar je voor uitgenodigd wordt, om dat eens te overdenken, die zijn echt, die zien echt op. Wat je dagelijks ook meemaakt, weet je, je krijgt echt een aha-erlevenis, om maar even goed Nederlands te zeggen, wat ik nu hier In dit spel Misschien mag ik dat zo niet noemen Meemaken, dat heb ik onlangs op mijn werk Ik wil het zeggen, het levert op perspectief, dat je denkt Wacht

Peter:

eens, hoe ga je daar dan mee om? Dat is vervolgens, wat je dan leert. Het is, om een tipje van de sluier op te lichten, het hazy judgment, het te snel oordelen over iemand. Ja, wie doet dat niet, wie heeft zichzelf niet betrapt op het feit, dat hij te snel een oordeel over een ander heeft? Nou, dat komt daar in alle. Bijna hevigheid komt dat naar boven, en ik vond dat. Misschien ligt dat ook aan mijn profane leven. Ik hou van volgordelijke stappen, dus voor mij was het heel logisch, dat ik eerst het horizontale vlak zou proberen te ontdekken, voordat ik me met dat buitengewoon ingewikkelde verticale vlak.

Peter:

Wat zo prachtig wordt weergegeven in het HKG, het is een masterclass gezell. En het is een masterclass, wat ik in het begin al helemaal zei, en ik denk, dat een ieder, die hier instapt, die zal ervaren van Hé, deze weg gaat door, want ik kom ook dezelfde Laat ik zeggen personages tegen. Hé, weet je, het is een vervolgverhaal, waarbij je, als je terugkijkt, zegt van hé, kijk eens, dat is grappig. Die eerste drie graden is een soort samenvatting geweest, die nu wordt uitgediept. Weet je, je gaat drie stappen vooruit, ineens ga je toch één stap terug. Laten we eens even kijken, laten we eens focussen. Zo is het, en ja, ik vind dat, dat was voor mij de weg Top.

Sander:

En dan wat symboliek betreft, want ik zei in mijn introotje, we gaan kijken naar het merkteken, dat je als mens achterlaat. Zo'n tekst verzin ik niet zelf, want die haal ik gewoon van jullie website, je zal hem wel herkennen. Kan je het over dat merkteken hebben? Want als ik denk aan, we hebben het al over bouwsymboliek gehad, dan hebben we het over Metselaars, die een merkteken op een steen achterlaten, zodat ze Kijk, nu ben ik het verhaal aan het vertellen.

Peter:

Maar eigenlijk moet jij dit vertellen, doe het maar Want, je hebt het van onze website. Dus dat het wel overkomt.

Sander:

Ja ook Weet je, wat ook leuk is. Ik woon dus in de bos, daar heb je de Sint-Jan, een prachtige kathedraal. Een tijd geleden kon je daar met een lift. Ze zijn de dakpannen, dat heet geen dakpannen, maar leien zijn ze aan het vervangen, dus je kan daar gewoon helemaal bovenop Stijgers langsaf. Maar wat ik heel gaaf vond Je komt op plekken, waar je normaal nooit komt, want je staat echt op het dak. Je gaat aan de buitenkant van die kathedraal, wat schert je verbazen. Nou inderdaad, dat vind ik het leuke eraan. Je zegt dat horizontale vlak, maar het is ook heel praktisch, want je ziet die stenen daar, en je ziet die merktekens daar op die stenen staan, en dat is iets, wat Dat is, dan Ik denk, de oorsprong van de symboliek van jullie Of gaat daar te zijn.

Peter:

We gebruiken dat. Je hebt natuurlijk operationele vrijmetselaren, maar dat zijn wij niet. Wij zijn vrije metselaren, maar zeker, ik bedoel, het was in die tijd Van de operationele metselaren Was het heel gebruikelijk, dat je je merkteken op je product en in die kathedralebouw kon dat van alles zijn achter mocht laten. Het was ook een kwaliteitsteken. Het was ook een teken, dat de steen de toets goed heeft doorstaan. Het interessante is dat en dat kan ik er wel van vertellen dat zo'n kandidaat, die bij ons binnenkomt en aanklopt en goh, dus, u bent de gezel. Nou leuk, heeft u dan ook een merk gekozen destijds? Ja, dat kennen wij natuurlijk helemaal in Nederland niet.

Peter:

En dan zegt hij natuurlijk nee, dat hebben we niet. Oh, wacht even, dan zal in dat ontbrekende nu worden voorzien. Wat gaat u maar alsjeblieft snel een merkteken uitkiezen? Nou, dat doet hij dan ook, want dan krijgt hij een keuze, en dat merkteken mag hij dan. Het wordt hem ook uitgelegd, wanneer hij dat merkteken mag gebruiken en dus in die zin wordt. Die symboliek wordt al heel snel in het rituaal neergezet, maar is natuurlijk meer symboliek, waarvan ik kan zeggen, dat het meeste ook wel weer terug te voeren is naar de bouw en ook de specifieke bouw van de tempel van Salomo, ja, maar goed, dat is altijd het meest moeilijke.

Peter:

Als je heel enthousiast over jouw graad wil praten, weet je, je kan eigenlijk niks over zeggen, want als je dat doet, dan wordt het eigenlijk allemaal niet leuk meer voor degene. Die moet nou juist daar komen, het moet hem overvallen. En het meest moeilijke is daarom ook, van hoe ga je aan iemand uitleggen, dat bijvoorbeeld de merk gaat, echt iets voor hem is? Dat vind ik het meest moeilijke. Ook Om een voorbeeld te geven In die merkvrijmetselerij is het, het is Engels en Engelse vrijmetselerij die Engelsen als je naar de Crown hebt gekeken, heb je dat meerdere maanden kunnen horen de Engelsen zijn de subjects, de subjects, ja, dat zeggen wij in Nederland, niet van onze Nederlanders, maar die Engelsen zijn de subjects. De subjects, ja, dat zeggen wij in Nederland, niet Van onze Nederlanders. Maar die Engelsen dus, dat rangen en standenstelsel in Engels is er ingebakken, en dat zie je dus ook in zowel de blauwe graden, maar ook in de merk dat. Ik heb het over veertien spelers gehad, eerder dat.

Peter:

Die hebben allemaal een bepaalde functie, met daar aangekoppeld een rang, dus een buitendek, die als eerste tegenkomt, want je komt zonder blinddoek naar binnen, dus je ziet iedereen zitten, dat is de tiler, en dat is, laten we zeggen, zonder daar nou denigreent op te zijn, iedereen zitten, dat is de tiler, en dat is, laten we zeggen, zonder daar nou denigreent op te zijn. Maar dat is de laatste rang, en dan krijg je de binnendekker, en dan krijg je meerdere. Nou ja, zo klinkt het allemaal omhoog, totdat je bij de achtbare meester bent, in de loge, maar dus in die Engelse vreemdwetselrij, heb je dus de functie en de rang. De functie zit in het cordon En de rang in het schootencel. Maar het gaat er dus om, dat je dus kijkt naar het schootencel, eerst Welke rang En dan welke functie. Dat heeft iets makkelijks, dat heeft iets makkelijks.

Peter:

Iedereen heeft misschien wel eens meegemaakt, dat je komt ergens Misschien op bezoek, en je ziet daar iemand zitten, en die houdt een verhaal, en je denkt wat een onzin.

Peter:

En dat laat je dan ook een beetje merken, weet je wel, en zonder eigenlijk Niet geremd door enige kennis van zaken, en het blijkt dan ineens, dat die man toch wel heel wat nou ja ervan af weet. Dat is echt iemand, die je eigenlijk met een zeker respect zou moeten behandelen, en als je dat verhaal hoort, zou dat eerder een reactie moeten zijn van hmm, ik denk, dat die daar misschien de plan mislaat of niet, of ben ik een beetje meer voorzichtig. Nou, dat is sowieso altijd handig in het leven, sowieso ja, maar door die rangen en die dan heel vaak ook fout geïnterpreteerd worden, gaat dat bijna automatisch. Want als jij een boerder met een hoge rang ziet, dan geeft dat dus al aan, dat die dus al heel wat achter de rug heeft. Want ja, dat krijg je niet zomaar, want je hebt In de loge, heb je je functies, in het district heb je je districts, rangen, en dat wordt gekopieerd Of andersom, in ieder geval In groot rangen.

Peter:

Dus dat is een hele ladder Of andersom, in ieder geval In groot rangen. Dus dat is een hele ladder, en als je het nou goed doet, dan is de volgorde, dat jij gewoon lol hebt In datgene, waar je mee bezig bent, in de merk, en ineens krijg je tot je verrassing te horen van nou weet je, je wordt gepromoveerd, of wat dan ook naar die rang, en is dat gewoon van 1 naar 2, naar 3 naar 4?

Peter:

Je kan ook een wat grotere sprong maken. Maar wat wel belangrijk is, is dat, als jij een actieve functie hebt Bijvoorbeeld we hebben keurmeesters Dat keurmeesters zijn, dat is Ja Keurmeester zijn, dat is ook een rang, het is een functie, het is ook een rang. En In De Engelse vrijmetselij, dus ook in de merken, is het zo, Dat Je kan ook een gewezen Keurmeester Zijn. Twee manieren Oké. Namelijk, je bent eerst actief geweest, en vervolgens word je afgelost en ben je niet meer actief in die functie, en dan word je dus gewezen keurmeester. Oh ja joh, net als een past master.

Peter:

Ja, past overseer. In het Engels heet het past overseer, inderdaad past master. Maar het interessante is, die past master rang kan je ook verleend worden, als je helemaal geen kuurmeester bent geweest. Oh Want, dan zeg je nou, weet je, sander heeft zo zijn best gedaan, en die heeft er zo'n lol in. moet je nou eens kijken. Dat willen wij, laten. we zeggen, aan de ene kant willen we een bedankje geven daarvoor, maar aan de andere kant willen we hem aanmoedigen, om vooral zo door te gaan. Wij maken hem past overseer.

Sander:

Zonder, dat je dan overseer geweest bent En hoe lang blijf je in je rol doorgaans.

Peter:

De actieve functionaris Meestal 1 of 2 jaar, en dan ben je gewezen. Ja, en dat betekent dus ook, als je naar zo'n Grand Lodge gaat in Engeland, daar hebben we het nog helemaal niet over gehad.

Sander:

Nee ja.

Peter:

Kijk, in district groot loge. Daar komen dan zo'n wat zal het zijn? 120 tot 150 man. We proberen echt, dat aantal omhoog te duwen, want het is echt zo leuk, om daar aanwezig te zijn, alleen maar, om boerders te leren kennen. Maar in Engeland, daar zitten we dan echt in Freemasons Hall. Je hebt dus Mark Masons Hall, dat is op St James Street, dat is een aparte gebouw, is dat? Maar Freemasons Hall, dat is dat prachtige art deco gebouw In Great Queen Street, en dat zit dan helemaal vol, en daar zitten dus 2.500 of zo.

Sander:

Merkmeesters.

Peter:

En dan komt Prins Michael Dan zo aanlopen, en daar komen natuurlijk, want je wordt gesummand. Dat is ook wel aardig. Wij hebben summands. Dus op het moment, dat er een bijeenkomst is, dan krijg je de summands toegestuurd, en summands betekent, dat je ontboden wordt. Ja, toch. Dus. Daar staat dus ook in dat, als je dus in Engeland hoort, alle grote officieren worden ontboden, om daar aanwezig te zijn. Als je niet kan, kan je niet, maar toch Dus, de kans, dat je daar grote officieren ziet, actief en gewezen met name natuurlijk gewezen, want er zijn veel mensen is heel erg groot. Hoe leuk is het, en dat werd mij destijds ook gezet, om daar gewoon als, wat we dan noemen rosetje, je bent dus nog niet in de stoel geweest, in Nederland heb je drie bozetjes, om daar dan rond te lopen. Want tussen al het klatergoud, prachtige schootsvellen en cordons en zo.

Peter:

de eenvoud gaat ineens opvallen, en je wordt er ook op aangesproken. Niemand staat op zijn strepen, en iedereen vindt het super interessant, dat je daar dan bent. Engelse vrijmetselijn hele belangrijke pijler. ook een reden, waarom ik die merk nou zo mooi vind is charity Weet je gekoppeld aan de grootloosje in Engeland van merkmeesters is het Mark Benevolent Fund.

Sander:

Oké.

Peter:

En ja, als je kijkt, wat die aan, is het Mark Benevolent Fund, oké. En Ja, als je kijkt, wat die Aan projecten ondersteunen, dat gaat over miljoenen Ponden per jaar. Nou, hoe kan dat? Omdat Elke provincie In Europa En de districten doen niet mee.

Peter:

Elke provincie Heeft om de zoveel jaar En ik geloof, dat er iets van uit mijn hoofd geschreven is, veerde provincies zijn, maar ik bied me daar niet aan vast Hebben ze een festival, en dat is een festival voor het Mark Benevins. En wat gebeurt er dan? Dan wordt er geld ingezameld. Ja, een enorme event is dat, daar komt ook iedereen, dan wordt er geld ingezameld. Ja, een enorme event is dat, daar komt ook iedereen, en er wordt van alles gedaan, om geld in te zamelen. Ik ben er wel eens geweest, en dan krijg je een houtje in je handen En voor een hele mooie prijs. De prijzen zijn echt heel mooi. Mag jij voor vijf pond per gok raden, wat voor hout dat is? Kijk, dat soort dingen, weet je? Er worden raffles gehouden, weet je? Maar die provincies, die halen dan op zo'n festival halen ze gewoon tussen de anderhalf en twee miljoen pond op, en dan gaat het allemaal naar het Mark Benevolence En is zo'n festival, noem ik het maar even is dat duidelijk, dat dat een massanieke ondertoon heeft?

Sander:

Ja, absoluut.

Peter:

Maar dat wordt ook. Ze zijn ook in Engeland veel makkelijker naar de profane wereld, zoals wij dat noemen, om zich als vrij metselaar te doen kennen. De grootloosje komt vier keer per jaar bijeen, daar moet ik dan naartoe. Dus aanhalingstekens, en in maart Wordt dan de grootmeester verkozen. Nou, dat blijft altijd Het briefmaatje van Michael of Kent, maar er wordt ook altijd ingeruimd. Iets voor het Mark Benevolent Fund, en dan wordt de grootloosje ineens Wij zouden het zeggen Libere verklaard. Er komen gewoon profane mensen binnen, maar iedereen zit daar nog gewoon.

Peter:

Het is een legalia, en dan wordt er wat verteld Over Wat er gebeurd is, hoe zij ondersteund zijn.

Sander:

En zijn dat specifiek Engelse projecten? allemaal, omdat die andere districten niet meedoen.

Peter:

Nou meedoen in de zin van kijk, die festivals, die worden alleen daar georganiseerd, en dat is een van de pijlers van mijn beleid, ook, om die charity tak gewoon in Nederland in de Nederlandse merk van metselerij en die van Royalkmeijers, om die wat steviger neer te zetten. Jongens, kom op, weet je, want charity, dat Want charity, dat is ophalen. De aromuzinier, die we ook hebben, die geeft het uit, en die zorgt dus voor, dat de ondersteuning er komt. In de merk is dat buitengewoon belangrijk, die ondersteuning, en de Engelse boerder is daarmee opgegroeid, dus die geeft schul. Ja, weet je. Maar wij beginnen ook Kijk, als je met de bedelnap rondgaat, dan haal je 2,50 euro op. Het grappige is, als je een raffle houdt met mooie prijzen, haal je ineens 125 euro op, ja, ineens 125 euro op. Dus Mark Benevenstund heeft ooit in het verleden bijvoorbeeld de liften betaald van Huis het Oosten.

Peter:

Oh ja, ja, dat is door hen bekostigd.

Sander:

Ja, want dat is natuurlijk binnen de blauwe graden van de vrijmetselarij Het doel kennen in het westen als vrijmetselaar, dat is nog wel eens een twistpunt, laat ik het zo zeggen Van goh, hoe dan? Maar dat is voor iedereen anders, en dat is ook allemaal prima natuurlijk, maar voor jullie is dat dus wel een hele duidelijke, weet je Het is.

Peter:

Kijk, doe u kennen als vrijmetselaar. De vraag is, of dat? dat is natuurlijk wel charity, maar ik denk, dat de creed veel meer moet inhouden dan dat. Maar het is gewoon onlosmakelijk daarmee verbonden met die merkvrijmetslaarij, dat de charity steward in de loge, de aanmoeseneer in de loge, weet je, zijn functionarissen, die hun werk doen. is er een broeder ziek? en in de blauwe gaten hebben we natuurlijk ook.

Peter:

we hebben het vermarenfonds, we hebben het studiefonds, noem het allemaal en ook daar zie je, hoe moeilijk het is, om de broeder te bereiken. Maar ik heb onlangs gehoord zie je, hoe moeilijk het is, om de boerder te bereiken. Maar ik heb onlangs gehoord van de voorzitter van het Mark Benevland Fund. Hij zei, van luister, even als er een aanvraag wordt ingediend, dan kijken we naar die aanvraag. We kijken niet, of er al elders steun wordt gegeven.

Sander:

Gewoon.

Peter:

Specifiek is dat voor ons En nee wij geven niet alleen aan projecten, maar we geven met name ook aan broeders, weet je dus in die hele COVID-periode. Toen dacht ik oh joh, weet je? ja, dat is natuurlijk ook een pot, waar je op een gegeven moment op terug kan vallen van als een broeder het helemaal niet meer ziet zitten, weet, je, doe een aanvraag. Ja, dat zit erin, en het is mijn taak, vind ik, om Dat deel Van vrijmetselarij, dat deel, omdat ook in Nederland wat meer Ja Onder de aandacht te krijgen, mooi.

Sander:

Ik zat nog heel iets anders weer te denken, maar we hadden het in het begin al over symboliek en over het merkteken, want jullie symbool is een sluitsteen, als ik me niet vergis. Dat zal niet voor niks gekozen zijn. Kan je daar iets over zeggen?

Peter:

Of begeef je dan op glad ijs? Dat is een heel mooi symbool, en het is aan een nieuwsgierige meester, om uit te vinden, wat dat nou precies inhoudt.

Sander:

Ja, en Peter, we gaan een beetje afronden. We hebben het al over ontzettend veel dingen gehad.

Peter:

We kunnen nu weer doorgaan, ja, ik wou je alvast heel erg bedanken.

Sander:

Maar het kan natuurlijk zijn, dat we toch nog iets gemist hebben, of dat je zegt van Goh, dit ben je vergeten te vragen, oh joh.

Peter:

Ach, er is zoveel Te vertellen. We hebben toppen Aangeraakt.

Sander:

Nou, ja goed, daar is de podcast.

Peter:

Ik hoop dat. Wat moet blijven hangen, is dat woord gezell. Het reizen, het visiteren, ervaringen uitwisselen, de mogelijkheid daartoe, meerdere loges, lid, het hele Engelse systeem, wat natuurlijk ook vind ik intrigerend is, komt er toch vandaan. Ook. Ik bedoel, de basis is dan toch daar. De Engelse broeders, hoe zitten die in de wedstrijd? En dan die gekke Royal Art Merman gaat, die dan zo mooi en kwetsbaar ineens iets heel anders neerzet. Ja, het is een grote loge, ze hebben het nog niet over gehad. Misschien Dat jaarlijkse evenement, waar dan iedereen bij elkaar komt. Ja, eerste zaterdag van september Doen we dat altijd In 2025. Ik weet niet, wanneer deze podcast beluisterd wordt, dan zal het de tweede zaterdag zijn, omdat we een nieuwe locatie krijgen. Maar dan toch de eerste zaterdag, en dat is na de zomerbreak, is dat de eerste. Want zo'n unieke activiteit Ook leuk eigenlijk.

Peter:

Dat, dat een merk, dat heeft kunnen claimen. Mag ik een beetje reclame?

Sander:

maken Ja zeker Tuurlijk.

Peter:

Nou verzetten we je Dus nee, joh, laat ze Degene, die geïnteresseerd raken, op basis van deze podcast. Ze kunnen naar de website gaan, ze? ze kunnen naar de website gaan. Ze kunnen daar zien, hoe ze zich kunnen aanmelden. Ze kunnen een boerder vastklampen, ze kunnen vragen stellen. Doe dat voor alle, want ik zeg altijd maar, de vrijmetselerij is eigenlijk één grote schaal met misschien wel 1100 snoepjes. Sommige lijken op elkaar, sommige zien er ietsjes anders uit, smaken ook anders. Nu kan je twee dingen doen. Nu kan je die schaal aanvallen en, voordat je eigenlijk het snoepje op hebt, het tweede snoepje al nemen. Zo knal je door die snoepjes heen, en voor je het weet, heb je de 35 al achter de kiezen. Dan word je misselijk en gaat het grootste deel er ook allemaal weer uit. Je kan ook eentje nemen, daar goed van genieten, voordat je het tweede neemt. Dat is belangrijk, en dat geldt dus ook voor de merk. Voordat je die stap maakt Zorg, dat je je eerste snopje goed op hebt, dat je er klaar voor bent, want dan haal je het meeste eruit, vind ik Ook weer.

Sander:

Ik vind het een heel mooi einde. Peter onwijs, bedankt voor je tijd.

Peter:

Bedankt voor al je info. Ik kan niet wachten, om het af te luisteren.

Sander:

Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering van de Vrijmetselaars podcast. Ik vind het leuk, als je contact met me opneemt. TV Gelderland 2021. Vanaf aflevering 30 is er van elke aflevering een transcriptie beschikbaar. Deze transcriptie is te vinden op de website van de podcast. Luister je graag naar de Vrijmenselaars podcast en waardeer je de afleveringen. Dan kan je nu ook een fooi geven. Dit kan via fooiepotcom, en fooiepot is met de D van podcast Of klik op de Support, de show link onderaan de show notes. Tot de volgende aflevering TV Gelderland 2021.

People on this episode

Podcasts we love

Check out these other fine podcasts recommended by us, not an algorithm.

Astonishing Legends Artwork

Astonishing Legends

Astonishing Legends Productions
Richard Hatem's Paranormal Bookshelf Artwork

Richard Hatem's Paranormal Bookshelf

Astonishing Legends Productions
Craftcast: The Freemasons Podcast Artwork

Craftcast: The Freemasons Podcast

United Grand Lodge of England